latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Директор ФБИ забринут због "терористичке дијаспоре"

Директор ФБИ Џејмс Коми изјавио је данас у Конгресу да су полиција и обавјештајне агенције и даље веома забринуте због могућност да припадници екстремистичких милиција из Сирије и Ирака оду у друге земље како би вршили терористичке нападе.

Он је рекао да је број Американаца који иду у Сирију да се боре за Исламску државу знатно смањен прошле године, али да ће, како такозвани калифат буде уништаван, многи екстремисти из западних земаља који су већ тамо, напустити регион и почети да представљају нову пријетњу.

"У наредних две до пет годна биће формирана терористичка дијаспора какву никада досада нисмо видјели", рекао је Коми у излагању пред Одбором Сената за унутрашњу безбједност и питања владе, преноси АП.

Поред Комија на сједници посвећеној претњама по националну безбједност 15 година послије терористичких напада 11. септембра 2001. године, говорили су и секретар за унутрашњу безбједност Џех Џонсон и директор националног Противтерористичког центра Николас Расмусен.

Расмусен је рекао да поред екстремиста ИД, владу бирну и способности и амбиције Ал Каиде и њихових деривата.

Џонсон је рекао да су терористичке пријетње еволуирале од напада којима управљају терористичке организације до напада инспирисаним терористима којима би могли прибјећи појединци који живе у САД а који су се сами радикализовали.

Према његовим ријечима, обавјештајцима и полицији је тешко да предупреде нападе инсипирсане тероризмом и нападе које организују терористи јер о њима нема или има веома мало информација прије него што се догоде.