latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:39 | Аутор: СРНА

Апелациони суд сутра одлучује по жалби Оливера Ивановића

Другостепено вијеће Апелационог суда у Приштини сутра би требало да одржи прво рочиште по жалби одбране предсједника Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића који је првостепеном одлуком суда осуђен на девет година затвора.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

Сједница мјештовитог судског вијећа, у чијем раду ће учествовати и један албански судија, заказана је за 10.00 часова, а послије више од пет мјесеци од изрицања првостепене пресуде.

Ивановићев адвокат Небојша Влајић рекао је Срни да одбрана очекује да вијеће Апелационог суда на рочиштима објективно процијени све доказе, како оне који штете оптуженом, тако и оне који му иду у прилог и да лично очекује да ће Апелациони суд поништити првостепену пресуду и ослободити Ивановића.

Он очекује да ће прије почетка засједања вијећа бити донијета одлука о изузећу албанског судије и да ће вијеће сачињавати тројица међународних судија, како је то било и у првостепеном поступку.

Замјеник предсједника Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Ксенија Божовић рекла је Срни да је увјерена, као и Ивановићева породица, пријатељи и сарадници да ће Ивановић бити ослобођен јер је свима постало јасно да је његово суђење чист политички процес.

"Очекујемо да ће веће Апелационог суда исправити првостепену одлуку којом је лидер Грађанске иницијативе осуђен на девет година затвора и да ће судско веће увидети да је цео процес монтиран, те да Ивановић није починио било какво кривично дело", рекла је она.

Ивановић је осуђен за наводни ратни злочин почињен над Албанцима током бомбардовања 1999. године.