latinica  ћирилица
27/09/2016 |  17:13 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

У Београду скуп "Република Српска - између рата и мира"

У Београду ће сутра у организацији Центра за развој међународне сарадње бити одржан скуп "Република Српска - између рата и мира" на коме ће се сагледати ситуација у БиХ, која је најопаснија од закључења дејтонског мира до данас, рекао је директор Форума за одговорну политику Драгомир Анђелковић.
Београд - Фото: илустрација
БеоградФото: илустрација

"Неки ревизионистички фактори, који желе да пониште Дејтон и да врате стање на оно које је постојало пре Дејтона сада су кренули у оштру офанзиву. Та офанзива је усмерена према Републици Српској, али и према руководству Српске, односно према Милораду Додику, зато што ефикасно брани њене интересе", рекао је Анђелковић.

Он је оцијенио да такви насртаји који се сада дешавају, односно пријетње и ликвидацијом, хапшењима и прогонима, могу да гурну цијелу БиХ у велику несрећу - и грађане Републике Српске и грађане Федерације БиХ.

Анђелковић је навео да ће се на скупу окупити група аналитичара, која ће сагледати из разних углова сву проблематику актуелне ситуације у БиХ и усвојити једну врсту апела.

"Ми желимо на скупу да апелујемо и на муслимане у БиХ да не раде нешто што ће и њима донети несрећу, да не покушавају да изазову сукобе стварањем таквих ексцесних могућности као што је угрожавање безбедности председника Републике Српске", рекао је Анђелковић.

Он је навео да се на грађане Српске жели апеловати да остану јединствени и да се не дијеле, те да никакве партијске страсти не стављају изнад интереса Републике Српске јер, како је навео, "нема те снаге која може њу да угрози ако постоји српско јединство".

"Коначно, желимо да апелујемо на Београд да чврсто стане иза Републике Српске. Нема места било каквим калкулацијама. Република Српска мора да се брани једнако као и Србија. Дужност је Београда да тако поступа. Зато желимо сутра да апелујемо на власти у Србији да схвате Републику Српску на прави начин и да је бране исто као што би бранили Београд или било који део саме Србије", поручио је Анђелковић.

На скупу ће, осим Анђелковића, говорити и предсједник Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански, аналитичар и главни уредник интернет портала "Видовдан" Бранко Радун, главни уредник интернет портала "Нови стандард" Жељко Цвијановић и публициста Драган Коларевић.

Учествоваће и политички аналитичар из Републике Српске Анђелко Козомора, књижевник и историчар фонда "Александар Невски" Радован Калабић, главни и одговорни уредник недјељника "Новосадски репортер" Милорад Бојовић и сарадник Института за међународну политику и привреду Митко Арнаудов.