latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:36 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Мектић: Процесуирати Изетбеговића и Човића (ВИДЕО)

У Тужилаштву БиХ данас без одговора - да ли се јуче формирани предмет у оквиру којег су на саслушање позвали Милорада Додика односи на неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о 9. јануару.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

У Уставном суду БиХ речено нам је да нису доставили Тужилаштву БиХ рјешење о неизвршење те одлуке, што значи да Тужилаштво није могло ни да дјелује. Од оснивања Уставног суда БиХ, 23 одлуке уопште нису спроведене, а Тужилаштво БиХ до сада никада није реаговало. У одбрану Милорада Додика данас је стао ни мање ни више него министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Тужилаштво БиХ не зна због чега је позвало на саслушање Милорада Додика. Главни тужилац тврди због спроведеног референдума, а његов портпарол, због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике. Разјашњење из Тужилаштва БиХ нисмо добили.

- Тужилиштво БиХ нема основа за спровођење и покретање истаге јер није учињено кривично дијело - каже адвокат Милан Петковић.

Уставни суд БиХ тек се у петак изјашњава о извршењу своје одлуке из новембра прошле године, што значи да се бх. Тужилаштво истрчало с формирањем предмета.

- Нисмо могли послати када није ни донесено, о томе се тек одлучује на овој сједници. Ја не знам да ли ће суд закључити да ли је извршено или није, дакле не постоје никакво рјешење о неизвршењу, ништа није ни послато - каже Звонко Мијан, регистрар Уставног суда БиХ.

Без сумње, Горану Салиховићу се журило. У жељи да се допадне бошњачким политичарима и да спријечи готово сигурну суспензију у наредним данима, позвао је на саслушање Милорада Додика.

Неочекивано, подршка предсједнику Српске стиже од најжешћег критичара. Драган Мектић поручује Салиховићу да би прво требало да процесуира оне који нису спровели одлуке о конститутивности Срба у кантонима ФБиХ.

- Додик је задњи који треба бити процесуиран због непоштивања одлуке Уставног суда БиХ, зато што прије њега треба процесуирати све оне који до сада нису испоштовали одлуке Уставног суда у вези са изборима у Мостару, гдје би требало процесуирати Драгана Човића и Бакира Изетбеговића - рекао је Мектић.

Мектић негира да је Бакир Изетбеговић од њега и СИПЕ тражио да спријече референдум и похапси главне организаторе, како пише Спутњик.

Ипак, ранијом изјавом да ће СИПА привести предсједника Српске ако се не одазове позиву Тужилаштва БиХ оставља сумњу.

Директор СИПА Перица Станић се не оглашава иако је управо Он тај који би требало да проведе евентуални налог Тужилаштва БиХ о привођењу званичника Српске.