latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:22 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Голић: Захваљујући Влади Српске производи се најјефтинија струја у региону (ВИДЕО)

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је током посјете предузећу "Хидроелектране на Дрини" Вишеград да се ту производи најјефтинија струја у региону захваљујући Влади Републике Српске и да ће тако остати и у наредном периоду. Тамо је у току друга фаза радова на спречавању цурења воде испод преградног профила.
Перо Петровић, Миле Лакић, Сребренка Голић и Младен Ђуревић - Фото: СРНА
Перо Петровић, Миле Лакић, Сребренка Голић и Младен ЂуревићФото: СРНА

По завршетку друге фазе радова, чија је вриједност око 6.000.000 марака производња електричне енергије, биће додатно повећана за 30 гигават часова на годишњем нивоу.

Радове изводи македонски Грађевински институт уз помоћ домаће оперативе и радне снаге.

- Превасходно је интерес и хидроелектране да се направи једна стабилизација терена и да брана и темељи бране буду стабилнији и чвршћи у смислу и статике и да се ово процјеђивање сведе на минимум, истакла је Сребрена Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади РС.

У складу са еколошком дозволом посебна пажња посвећена је чистоћи ријеке Дрине, из које је извађено преко 12.000 кубних метара плутајућег отпада.

- За осам мјесеци смо очистили сво оно смеће које долази на преградни профил ХЕ и самим тим омогућили да и Вишеград и језеро Бајине Баште буде потпуно чисто, нагласио је Миле Лакић, генерални директор ХЕ на Дрини Вишеград.

Са јучерашњим даном, ХЕ Вишеград произвела је 820 гигават часова електричне енергије, што је за 19 одсто више од планираног за овај период године.