latinica  ћирилица
27/09/2016 |  15:45 | Аутор: СРНА

Беванда: Буџет усвојити без кашњења

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је да очекује да ће ресорно министарство упутити буџет институција БиХ за 2017. годину почетком идућег мјесеца у процедуру усвајања и да ће бити усвојен до краја године, без кашњења.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Беванда је данас у Сарајеву информисао делегацију ММФ-а о предузетима активностима на нивоу БиХ како би биле испуњене обавезе предвиђене Писмом намјере у оквиру првог прегледа новог аранжмана који је БиХ закључила с овом финансијском институцијом, посебно онима које се односе на припрему и усвајање буџета институција БиХ за 2017. годину.

Из Министарства финансија и трезора БиХ саопштено је да је Беванда истакао да су завршене консултације с буџетским корисницима, те да очекује да ће Министарство финансија и трезора БиХ у складу са законским роковима упутити буџет почетком идућег мјесеца у процедуру усвајања.

"Увјерен сам да ћемо буџет институција БиХ за наредну годину усвојити до краја године и да неће бити никаквих кашњења, а познато је да нису планирана повећања расхода. Сигурно ћемо обезбиједити несметано функционисање институција БиХ, посебно оних које имају значајну улогу у процесу европских интеграција", рекао је Беванда.

Он је додао да се ограничава запошљавање у институцијама БиХ, те да је Савјет министара БиХ усвојио одлуке о висини основице на плату и регрес за идућу године које остају на истом нивоу, што је планирано и Политиком плата за четворогодишњи период.

Беванда је нагласио да ће бити настављено са уштедама које су већ постигнуте примјеном правилника о кориштењу службених возила, телефона и репрезентације, али и смањења трошкова закупа простора јер су већ купљене и усељене зграде за већи број за институције БиХ.

Мисија ММФ-а упозната је и о активностима предузетим у процесу управљања јавним дугом јер је први пут у БиХ усвојена стратегија која се односи на ову област, и то у сарадњи са ентитетима.

Беванда је обавијестио Мисију ММФ-а да је сет закона који се односи на царине у парламентарној процедури, те подсјетио да се овим измјенама предвиђа намјенско издвајање прихода од царина за изградњу ауто-путева и путева у БиХ, те да је било одређених измјена у односу на приједлог законских измјена које је доставио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање.

Саговорници су се сагласили да у фокусу свих активности треба бити отварање простора за инвестиције и економски раст, а томе ће допринијети реформски закони и друге мјере које су предвиђене и Реформском агендом и Писмом намјере са ММФ-ом, али и сарадњом с другим међународним финансијским институцијама.

С обзиром на то да се нови програм са ММФ-ом разликује од доасадашњих стендбај-аранжмана, реформе ће бити свеобухватне чему ће бити прилагођени и рокови њиховог провођења, те ће Мисија ММФ-а поново боравити у БиХ у новембру како би припремили извјештај за Одбор ове међународне финансијске институције, наводи се у саопштењу.

Делегацију ММФ-а предводио је шеф Мисије Надем Илахи, а у делегацији је био и резидентни представник ММФ-а за БиХ Франческо Пароди.