latinica  ћирилица
27/09/2016 |  15:20 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Додик: Спреман сам да дам изјаву Тужилаштву БиХ, али не у Сарајеву (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство спроведеним референдумом о Дану Републике и оствареним резултатом.
Прес конференција предсједника Републике Српске Милорада Додика - Фото: РТРС
Прес конференција предсједника Републике Српске Милорада ДодикаФото: РТРС

Захвалио је свима који су изашли на референдум, али и онима који нису, те политичким лидерима који су манифестовали јединство у реализацији референдума.

- Референдум је показао оправданост и опредјељење људи у Републици Српској, сама чињеница да је изашло готово двије трећине то потврђује - рекао је Додик.

Додик је истакао да је овим потврђена огромна подршка грађана за очување 9. јануара и да ће он остати уписан у закону Републике Српске, онако како су грађани гласали.

Говорећи о позиву на саслушање у Тужилаштво БиХ, Додик је рекао да је Тужилаштво реаговало по налогу Бакира Изетебеговића, те да још није добио позив за саслушање.

- Желим да поновим оно што сам и раније рекао у вези са ситуацијом у Суду и Тужилаштву БиХ. Они су направљени мимо Устава БиХ, уз политички притисак и политички волонтаризам бошњачких политичара и дијела међународне заједнице. Нигдје у Уставу БиХ нема одредби о томе да постоји Суд и Тужилаштво БиХ, једина одредба односи се на Уставни суд који је требао до сада да се ријеши страних судија - рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да ће се одазвати на сваки позив који дође из Тужилаштва БиХ, али било гдје на простору Републике Српске.

- Ја ћу се одазвати, али не у Сарајеву, него у било којој правосудној институцији у Српској. Спреман сам да дам изјаву, али у овом случају нема никакве одговорности, ово је питање волонтаризма сарајевских политичара. Моја одговорност у као предсједника Републике Српске по Уставу је јасно прецизирана. Ја сам задужен да представљам Републику и одражавам њено јединство, а оно се манифестује кроз функционисање институција система. Моја подршка институцијама система је била несумњива све ово вријеме и ја ћу наставити тако да радим- рекао је предсједник Додик.

Додик је поновио да је налог за саслушање издат по налогу Бакира Изетбеговића који је непримјереним изјавама медијима "дао налог свим екстремистичким групама да елиминишу предсједника Српске" и нагласио да због тога неће отићи у федерално Сарајево.

Рекао је да није спреман да угрози властити живот, а Изетбеговићеве изјаве су, како је навео, уствари позив свим муслиманским групама које су се у рату бориле у БиХ, да наставе своје дјеловање. Најавио је да ће његов адвокатски тим у току дана размотрити постоје ли елементи за подношење тужбе против Изетбеговића.

Додик је рекао да ће као предсједник Републике Српске тражити од посланичке групе СНСД-а у НСРС да упути Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о 1. марту као Дану независности БиХ, из истих разлога и са истом аргументацијом којом је овај суд оспорио 9. јануар. Подсјетио је да ниједан српски представник у институцијама БиХ није присуствовао обиљежавању 1. марта који у Републици Српској није проглашен празником.

Предсједник Српске је најавио је да ће бити затражена и оцјена уставности свих одлука и аката које је усвојио федерални парламент, конституисан након избора 2014. године, јер до сада није формиран Клуб Срба у Дому народа ФБиХ.