latinica  ћирилица
27/09/2016 |  14:13 | Аутор: СРНА

СДП: Кривична пријава против Новалића, Дрљаче и Врбића

Социјалдемократска партија БиХ поднијела је данас кривичну пријаву против предсједника Владе Федерације БиХ Фадила Новалића, федералног министра рада и социјалне политике Веска Дрљаче и бившег директора Агенције за приватизацију Драге Врбића.

Члан Предсједништва СДП-а БиХ Зоран Микулић рекао је на конференцији за новинаре у Сарајеву да је кривична пријава поднесена због продаје дионица Фабрике дувана Сарајево и неодржавања сједница Парламента ФБиХ.

Микулић је додао да је у ФБиХ тренутно на сцени "завршни чин пљачкашке приватизације која је генерација радника завила у црно и отјерала у безнађе, а напунила неколицине приватних џепова невиђеном демонстрацијом силе".

"Такав посљедњи примјер је продаја дионица ФДС-а, те такав криминал није потребно посебно раскринкавати, довољно га је само процесуирати и с тим циљем данас смо поднијели кривичну пријаву због продаје имовине грађана ФБиХ", рекао је Микулић.

Микулић каже да постоји сумња да су Новалић, Дрљача и Врбић починили кривична дјела из Кривичног закона ФБиХ - удруживање ради чињења кривичних дјела, злоупотреба положаја или овлаштења и одавање и кориштење берзовних тајних података.

"Влада ФБиХ је 15. септембра 2016. године путем берзе продала власнички удио Федерације, а Парламент ФБиХ уопште није питан, нити је донио било какву одлуку. Дионице ФДС-а продате су фирми у Бечу која има само два запослена, а њен директор Александар Валтер повезан је са великим бројем сумњивих случајева прања новца", рекао је Микулић.

Шеф Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Федералног парламента Елвир Карајбић позвао је руководство Дома да до 30. септембра закаже ванредну сједницу о продаји ФДС-а.