latinica  ћирилица
27/09/2016 |  08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Паскаљевићев филм "Земља богова" откупљен за читав свијет

Након успејшне свјетске премијере на Међународном филмском фестивалу у Торонту, нови филм Горана Паскаљевића "Земља богова", већ послије прве од пет пројекција у препуној биоскопској сали, откупљен је за приказивање у цијелом свету.
Филм "Земља богова" (Фото: K. Paskaljević) -
Филм "Земља богова" (Фото: K. Paskaljević)

Амерички гигант један од четири највећа глобална интернет-сервера Видео он Деманд (ВОД) преузеће приказивања филма у 146 земаља путем куповине на интернету, објаснио је Паскаљевић.

- Не памтим да је за неки мој филм било веће интересовање дистрибутера у свијету, још од филма "Буре барута" који је био, усуђујем се да кажем, веома риједак планетарни успјех једног српског филма - примијетио је редитељ.

"Земља богова" пети је Паскаљевићев филм који је приказан на фестивалу у Торонту и то у оквиру престижне програмске цјелине Мастерс, у којој су се налазила и нова остварења Педра Алмодовара, Анџеја Вајде, Ким Ки-дука, Вима Вендерса, Кристијана Мунђуа, Карлоса Сауре и других.

- Веома сам поносан због тога, поготову што нисам правио овај филм, а ни претходне филмове за црвени тепих, нити сам сањао о наградама. Нема у "Земљи богова" свјетских филмских звијезди, нити посебних специјалних ефеката. Филмска умјетност, како сам често говорио, није спорт који доноси егзактне резултате - истакао је признати редитељ.

"Земља богова" је снимљена у потпуности у Хималајима, на хинду језику, са индијском глумачком екипом предвођеном изванредним Виктором Банерџијем, а селектор фестивала у Торонту Димитри Еипидес описао га је као "искрено и самоувјерено, ненаметљиво и мудро", као дјело умјетника "који нема потребе да се било коме доказује, али који има све да понуди".

- "Земља богова" је једноставан, али емоцијама бременит филм. Паскаљевић у овом дјелу изнова и изнова свакодневницу оплемењује грациозношћу, што је једно од највећих достигнућа којима теже филмски ствараоци" -рекао је Еипидес.

Паскаљевић каже да је реакција публике у Торонту била одлична. На пријему у његову част, коју су организовали Индуси у дијаспори, добио је почасну награду Канадског културног удружења индијске државе Утарханд, што га је посебно дирнуло.

Паскаљевићев рад на првој индијско-српској копродукцији, која је реализована за само пет недјеља са веома скромним буџетом, проистекао је из пријатељства са Бенарџијем са којим се упознао  у Гои, највећем филмском фестивалу у Индији,  пошто су заједно били у жирију, којем је предсједавао српски редитељ.

Паскаљевић истиче да је "Земља богова" његов најличнији филм.

- Мој главни јунак се враћа у своје родно село у Хималајима послије 40 година добровољног изгнанства и суочава се са средином која се у међувремену није много промијенила, остале су предрасуде, његови ближњи нису спремни да му опросте гријехе из прошлости - каже редитељ.

"Земља богова" ће српску премијеру имати на Фесту или ће његова продуцентска кућа Нова филм организовати независно премијеру у Београду одмах послије Нове године.