latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:40 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Бошњачки политичари не одустају - и данас због референдума призивају ОХР! (ВИДЕО)

Успјешно, демократски и мирно спровођење референдума у Републици Српској и даље политички жуља федерално Сарајево.
Сарајево (Фото: Julian Nitzsche/Wikimedia) -
Сарајево (Фото: Julian Nitzsche/Wikimedia)

Бошњачки политичари и данас призивају санкције, а из Тужилаштва БиХ данас прво саопштавају да је формиран предмет у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ, а затим и потврда да је предсједнику Српске Милораду Додику упућен позив за саслушање у својству осумњиченог.

На сцени је још једна потврда да су Тужилаштво и Суд БиХ у функцији политике СДА и Бакира Изетбеговића и да је ријеч о политичком, али и сваком другом притиску на Републику Српску и њене институције, одговарају из СНСД-а.

Коришћење демократског права као реакције на покушај понижавања достојанства изгледа је постало приоритет за бх. Тужилаштво у којем се, како је објелодањено, већ 20-ак дана спроводе одређене активности у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ.

Позив на саслушање упућен је само предсједнику Српске.

Шеф клуба посланика СНСД-а у Представничком дому бх. Парламента Сташа Кошарац се пита како је могуће да се експресно реагује у овом случају и при том заборавља чињеница да је Уставни суд БиХ донио политичку одлуку, док на бројне неспроведене одлуке које се односе на Федерацију, као што су конститутивност народа у четири кантона или случај Сејдић-Финци, бх. Тужилаштво не реагује.

- Све то потврђује да је Тужилаштво БиХ дефинитивно политички инструисано од, рекао бих, промуслиманских политичких структура у БиХ. Према томе, потпуно је видљиво да постоје различити аршини и потпуно је видљиво да се правосудне институције на нивоу БиХ користе у сврху политичког наметања и притисака на РС. А то је дефинитивно забрињавајуће, истиче Кошарац.

И управо најновијем потезу Тужилаштва БиХ претходило је вишедневно оркестрирано гласно призивање санкација за референдум од стране бошњачких политичара, који истовремено свјесно прећуткују и кантоне и Мостар и бројне друге неспроведене одлуке у Федрацији.

- Ја мислим да ће у периоду отрежњења ово све скупа имати одређене посљедице и да ће услиједити санкције у вези са овим у наредном периоду. За њих није касно ни након локалних избора, истиче Сафет Софтић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

- То је повреда Устава БиХ и повреда Дејтонског мировног споразума и зато се мора сносити одговорност, како политичка, тако и кривична, каже Шефик Џафреовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

- Најмање Шефик Џаферовић има право да галами, он је посљедња особа која треба да прича о политичкој или кривичној одговорности. Ми добро знамо у каквој улози је био Шефик Џаферовић у току рата, добро знамо шта је дозволио као предсједавајући Представничког дома, да се пише Савјету безбједности у име крњег састава Представничког дома, категоричан је Сташа Кошарац.

Уколико се овако настави, закључује Кошарац, сљедеће референдумско питање требало би да буде – да ли подржавате одлуке Суда и Тужилаштва БиХ.