latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:35 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Како је Медџида Кресо измијенила националну структуру запослених у Суду БиХ? (ВИДЕО)

Почетком 2017. године истиче други шестогодишњи мандат предсједници Суда БиХ Медџиди Кресо.
Мобинг у Суду БиХ - Фото: РТРС
Мобинг у Суду БиХФото: РТРС

Конкурс за насљедника је затворен. Незванично, пристигло је седам пријава. Слиједи вишемјесечна процедура избора.

Али на крају мандата још актуелне предсједнице, уз већ познате афере попут Жељке Букмир или Азре Милетић, на површину испливавају и нове!

Измијењена национална структура руководства Суда БиХ - у корист Бошњака! И класичан мобинг у установи којом, уз помоћ оданих јој сарадника, суверено влада пуних 12 година.

Секретар Апелационог одјељења Суда БиХ, Дражен Зупанц имао је беспријекоран досије, све док реизабраној предсједници Суда није засметао. Био је пожељан сарадник, вриједан и радан. А онда “преко ноћи“ нашао се у вртлогу сплетки, понижења и деградације, ниподаштавања и провокација, од сарадница у канцеларији, и од претпостављених, који уз подршку предсједнице, Судом БиХ “ведре и облаче“.

- У канцеларији у којој сам обављао посао довођени су људи који су били под директним патронатом Медџиде Кресо и који су имали за циљ да ме испровоцирају, како бих дисциплински одговарао, прича Зупанц.

Од пожељног сарадника понио је етикету - најгори. Ређале су се лоше оцјене за рад - без објашњења. Његови извјештаји враћани су на дораду - без образложења.

Никад идентификоване судије, жалиле су се - наводно...Егзистенције ради - Зупанц је ћутио и трпио!

Све док, директно из канцеларије није пребачен у хитну помоћ! Стрес и депресија узроковани мобингом на послу – љекарска је дијагноза! Након 6-омјесечног боловања, враћа се на посао. Љекари савјетују да му се обезбиједи ново радно окружење. Умјесто тога – ново шиканирање.

Докази у које смо имали увид, увелико терете предсједницу Кресо.

Успјела је Кресо да из руководства Суда, милом или силом, уклони већину небошњака - уз помоћ генералног секретара и своје “десне руке" Вахиде Јахић.

Заједно и одвојено, обилазиле су Зупанцове љекаре. Непримјерено контролисале љекарски рад и исписане дијагнозе. Три дугогодишње српске позиције напрасно су додијелиле Бошњацима. Медџидино национално јединство за сада квари само Хрват Зупанц, чији су сви претходни вапаји, остали без реакције. Због тога је помоћ затражио од ВСТС и других надлежних институција.

ВСТС је потврдио да је добио допис Дражена Зупанца и да је исти у фази разматрања.

И док разматрање траје, здравствено стање Дражена Зупанца се погоршава.

Суд БиХ, какве ли ироније, законима очигледно не подлијеже!? Осим Зупанца, још неколицина запослених пожалила нам се на дискриминацију и мобинг.

Причали би јавно кажу, када би добили имунитет, јер одлазећа предсједница, умјесто пензије, претендује на позицију тзв. трећег додатног судије. Мјесто је већ дуго упражњено, а Кресини лобисти раде пуном паром!?

И то је правосуђе БиХ!