latinica  ћирилица
26/09/2016 |  14:40 | Аутор: Блиц

Славни Боб Вилсон отворио 50. Битеф

Претходно, кад је громогласно испраћен аплаузом крочио на сцену и опчинио харизмом и знаковитим дугим ћутањем, говорио је изузетно надахнуто. Како је рекао, разлог због ког се позориштем бави је постављање питања.
50. Битеф - Фото: ТАНЈУГ
50. БитефФото: ТАНЈУГ


 Причао је како је одрасто у малом граду у Тексасу, без позоришта, музеја, галерија, како је са 20 година стигао у Нјујорк и да му се Бродвеј није допао, а не допада му се ни данас, како је усвојио афроамеричког дјечака, како је и зашто радио представе, како је упозано Миру Траиловић и Јована Ћирилова, долазио у Београд, више пута био на Битефу, за који није крио аргументоване ријечи хвале...

- Морамо подржати и заштитити фестивале попут овога - истакао је Боб Вилсон.

Потом је кинеско позориште из Пекинга извело изузетну плесну представу “6&7“, визуелно очаравајући сценски спектаткл у коме - у првом чину у црном, у другом у бијелом, праћени знаковитом и упечатљивом игром свјетла и звука - извођачи понављају омамљујуће, а сведене покрете у којима се гипкост људског тијела граничи са поезијом.

А, на самом почетку импресивни, својеврсни поздрав Битефу, умјетности и умјетницима. Водитељ је са просценијума, уз неколико ријечи “прозивао“ оне који су својим даром и маестралним остварењима, храброшћу и умјетношћу, бивали дио Битефа. Праћени аплаузима, отпоздрављали су их и из публике. Таква имена на окупу чинила би част и највећим свјетским престоницама.

Били су то Ала Демидова, Душан Јовановић, Некрошиус, Харис Пашовић, Дејан Мијач, Жорж Бари, Владо Стаменковић, Наталија Вагапова, Борут Шепаровић, Биљана Србљановић, Никита Миливојевић и други.

Интересантно, синоћ је и један политичар добио громки аплауз, мада, наравно, у одсуству. Био је то Милан Вукос, а громогласно је поздрављен као функционер који је подржао Битеф.

Јубиларни Битеф, који траје до 2. октобра и обухвата 12 представа у главном програму, као и низ пратећих садржаја, спектакуларно је отворен 50. пут!