latinica  ћирилица
26/09/2016 |  13:13 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Министарство здравља: Подићи свијест грађана о контрацепцији

У Бањалуци је данас, поводом Међународног дана контрацепције, представљен Приручник за обуку у области планирања породице с циљем да се код грађана подигне свијест о контрацепцији.
Скуп поводом Међународног дана контрацепције - Фото: РТРС
Скуп поводом Међународног дана контрацепцијеФото: РТРС

Представљање Приручника, који је првенствено намијењен за докторе породичне медицине, организовало је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Популациони фонд УН.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Љиљана Иванчић рекла је да подаци показују да само 17 одсто жена у Републици Српској користи контрацепцију, док је у развијеним земљама тај проценат 70 одсто.

"Подизање свијести о контрацепцији треба да допринесе смањењу броја прекида трудноће и ширења сексуално преносивих болести", рекла је Иванчићева новинарима у Бањалуци.

Иванчићева је прије представљања Приручника за обуку у области планирања породице рекла да је планирање породице битно, јер осам милиона жена има компликације у трудноћи, док пола милиона жена умре због тога.

Специјалиста породичне медицине Сузана Савић сматра да је у Републици Српској потребно развити мрежу добро едукованих љекара у примарној здравственој заштити који ће на нови начин приступити питањима планирања породице.

"Имамо могућност да жене, уз превентивне прегледе у домовима здравља, упутимо гинекологу специјалисти, као и на правилно планирање породице и употребу контрацептивних средстава, те сузбијање полно преносивих болести и смањење броја нежељених трудноћа", рекла је Савићева.

Она је нагласила да је то нарочито важно у руралним срединама, гдје су љекари породичне медицине стално на располагању пацијентима.

Специјалиста гинекологије и акушерства Ивес Шиндрак истакла је да пацијенти највише контакта имају са љекарима породичне медицине, те да је због тога потребно радити на томе да се информације о планирању породице могу добити у свакој амбуланти.

У изради приручника учествовали су гинеколози и доктори породичне медицине, које су именовали Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Министарство здравства Федерације БиХ, уз помоћ међународног експерта за област планирања породице.