latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:43 ⇒ 09:39 | Аутор: Агенције

Почео 23. сусрет луткара из цијелог свијета

На суботичкој сцени "Јадран" у недјељу 25. септембра почео је 23. Међународни фестивал позоришта за дјецу.
Међународни сусрет луткара (фото:Promo) -
Међународни сусрет луткара (фото:Promo)

У такмичарском програму је 16 позоришних остварења за дјецу, а до 30. септембра за публику је припремљен пратећи филмски програм посвећен Петру Лаловићу (1932-2015.), изложбе, радионице, промоције књига, наступи на улицама и трговима.

Сусрет луткара отворио је Зоран Христић, композитор, добитник награде “Мали принц“, која ће бити додијељена и Миму Кутикију, италијанском приповједачу, глумцу и позоришном редитељу.

У програму отварања учествује Дјечји црквени хор “Свети Роман Мелод“ из Суботице и Манаси Пандја Рагунандан који ће извести традиционални индијски плес.

Организатори су најавили да ће у току Фестивала бити изведена фасцинантна луткарска опера “Принцеза Тирандо“, позоришта “Аријел“ из румунског града Тиргу Муреша, затим луткарска представа “Амакајаку, авантура у Амазону“ из Колумбије, “Неутабаним стазама“ трупе из Канаде која користи елементе позоришта сјенки. Наступиће и луткари из Сантк Петербурга са представом “Сребрно копито“ и Љубљанског позоришта лутака са представом “Патка, смрт и лала“.


 У жирију су др Андријана Теодореску, театролог из Румуније, проф. Драгослав Тодоровић, редитељ, глумац, сценариста и професор луткарства на ФПУ у Београду, и Дарија Иванова, културолошкиња и редитељка из Украјине. Њиховом одлуком Фестивал ће додијелити Гранд при за најбољу представу у цјелини и награде за режију, сценографију, музику, естетско и технолошко рјешење лутака, глумачко – аниматорско мајсторство и специјалну награду за оригиналност.

Сви програми су бесплатни за посјетиоце, а због значајног смањења буџета манифестације, све позоришне трупе саме сносе трошкове пута и смјештаја.