latinica  ћирилица
25/09/2016 |  16:02 ⇒ 16:02 | Аутор: Вечерње новости

Откуд терористима ИД најмодерније хрватске пушке?

Судећи према фотографијама које су објављене на Твитеру терористи Исламске државе користе најновији модел аутоматске пушке VHS-K2
Хрватска пушка VHS-K2 код терориста ИД (Фото: Twitter) -
Хрватска пушка VHS-K2 код терориста ИД (Фото: Twitter)

Судећи према фотографијама које су објављене на Твитеру, а за које се тврди да су као снимљене у посљедњих пет недјеља на подручју јужног Ирака, сјеверног Багдада и Мосула, терористи Исламске државе користе најновији модел аутоматске пушке VHS-K2 које производи “ХС Продукт“ из Карловца.

На снимљеним фотографијама, које је објавио италијански репортер, виде се управо ти, новији модели јуришне пушке која испаљује 800 метака у минути, а користи муницију калибра 5,56 mm, у складу са стандардима НАТО-а, јавио је портал “Индекс“.

Иако је та информација зачудила чак и неке од солидних познавалаца прилика у свету трговине оружјем, директор “ХС Продукта“ Жељко Павлин у њој не види ништа спорно, наводи портал. “Немогуће да је ријеч о неким великим количинама, вјероватно се ради о појединим комадима оружја који су заплијењени у борбама. Ми ту пушку производимо двије године и легално је продајемо на Блиском истоку, на тржиштима на којима за то нема никакве препреке“, каже Павлин за “Индекс“ и потврђује да је такав посао реализован и са Владом Ирака. ​

По свему судећи, а дјелимично се о томе већ спекулисало у медијима, хрватско оружје било је примарно намијењено припадницима пешмерги, војној организацији у ирачком Курдистану која ратује против џихадиста ИД-а.

Иначе, јавности је до сада колико-толико била позната само прича о тзв. јорданском контингенту, односно о трговини оружјем између Хрватске и Јордана са краја 2012, односно почетка 2013 године, подсјећа “Индекс“.