latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:58 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

УКЦ РС: Данас обављена 24. трансплантација

У Универитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци данас је успјешно обављена 24. трансплантација, саопштено је да из ове здравствене установе.
УКЦ Бања Лука - Фото: РТРС
УКЦ Бања ЛукаФото: РТРС

Трансплантирани пацијент је мушкарац чији су иницијали М.Б. /59/, а донор је супруга Љ.Б. /54/.

Оперативни захват извео је устаљени трансплантациони тим УКЦ уз супервизију љекара са Војномедицинске академије Београд.

"Овим путем смо још једном потврдили нашу спремност да кроз усавршавање вјештина и стицање нових знања станемо раме уз раме са реномираним установама у региону", истичу из УКЦ-а Републике Српске.

Највећи дио преоперативне припреме пацијената обавили су љекари овог центра у Одјељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести.

У припреми трансплантације користила се техника за размјену налаза путем видео конференције са Војномедицинском академијом у Београду што подразумијева заједничко разматрање медицинске документације и доношење одлуке о извођењу процедуре, наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а напомињу да је у овој здравственој установи прва трансплантација обављена прије шест година у УКЦ Републике Српске уз помоћ тима Војномедицинске академије који све вријеме учествује у процесу едукације.

"До сада су све трансплантације прошле без компликација", напомињу из УКЦ-а Републике Српске.