latinica  ћирилица
22/09/2016 |  12:10 | Аутор: Мондо

Ово је најсрећнија пјесма на свијету!

Бројне студије су показале да музика може да утиче на расположење, а ова пјесма проглашена је "најсрећнијом".
Музика (Фото: Thinkstock) -
Музика (Фото: Thinkstock)

Добровољци студије спроведене на Универзитету у Мисурију током двије недјеље су слушали музику бржег, "веселог" ритма, а резултати су недвосмислени - слушање музике (било ког жанра) побољшава расположење!

Неуролог Јакоб Јолиј је након тога пронашао формулу "срећне песме", истражујући 126 пјесама компонованих до 50 година уназад. Запослени у британској компанији "Алба" су одговорили на питање која пјесма их чини најсрећнијим, а неуролог је у обзир узео и њихове одговоре.

Да би открио које пјесме најбоље подижу расположење, анализирао је колико битова у пјесми се чује у минуту, која је тема пјесме, о чему говори текст.

- Образац је јасан. Просјечан темпо "срећне" пјесме је бржи од ритма просјечне поп пјесме. У просјечној поп пјесми се чује око 118 битова у минуту, док "срећне" пјесме имају просјечан темпо од 140 до 150 битова у минуту - рекао је неуролог.

Која то пјесма онда испуњава критеријум "срећне" пјесме и "зарадила" је двије трећине гласова волонтера? Queen - Don't Stop Me Now!

Многи нису сагласни са резултатима ове студије и тврде да свака нација има своју "срећну" пјесму. Ипак, послушајте ову која је проглашена "најсрећнијом пјесмом на свијету", можда вам поправи расположење!