latinica  ћирилица
20/09/2016 |  19:38 ⇒ 21:26 | Аутор: Независне

Пет промјена на коси које откривају здравствене проблеме

Иако је коса један од најљепших украса, она може имати пуно важнију улогу. Овај дио нашег тијела, баш попут ноктију, може нам открити пуно о стању организма.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Примијетите ли неке нагле промјене на вашој коси, не игноришите их јер оне могу бити показатељ здравствених проблема.

Претјерано испадање косе

Жена у просјеку дневно изгуби стотињак власи, што се сматра нормалном појавом. Но ако примијетите како вам је коса почела значајније отпадати, најбоље рјешење је потражити савјет лијечника. Претјерано испадање косе може бити знак поремећаја у равнотежи хормона , али и болести попут питyриасис амиантацеа и себореја те поремећаја рада штитњаче. Исто тако, за опадање косе могу бити одговорни и неки лијекови, али недостатак минерала у организму попут жељеза и цинка.

Танке и слабе власи

Ако су ваше чврсте, дебеле власи ослабјеле и стањиле се то може указивати на хипотиреозу, болест штитне жлијезде која настаје због премале производње хормона. Штитњача регулише рад ендокриног система те утиче на структуру косе, стога прво што морате направити јест отићи љекару и затражити му савјет. Но узрок промјене структуре власи може бит и стрес. Због стреса коса спорије расте, губи сјај и постаје сува. Стрес утиче на задржавање натрија (соли), који се може акумулирати око фоликуле власи узрокујући смањени пренос храњивих материја које су вашој коси пријекопотребне.

Коса која пада у праменовима

Отпадање малих праменова може бити изазвано алопециом ареатом, аутоимуном болести узрокованом великим промјенама у организму попут трудноће или болести при којој имунолошки систем слаби и тиме утиче на смањење фоликула власи. Исто тако, Цитостатици, витамин А и његови деривати, антидепресиви, хормони (тестостерон), лијекови за смањење масноћа у крви, као и одређене врсте лијекова за високи притисак такође могу изазвати прекомјерно испадање косе.

Преурањене сиједе власи

Имате ли пуно сиједих, а млађи сте од 35 година, могуће је да вам недостаје витамина Б12 и Б9 знаног и као фолна киселина. Исто тако, појава сиједих власи у раној животној доби може бити узрокована лошом квалитетом крви и проблемима с бубрезима, поремећајем рада штитњаче, али кожном болешћу као што је витилиго, која узрокује изненадну појаву депигментације.

Лако ломљиве власи

Косу чини бјеланчевина кератин па недостатак бјеланчевина у прехрани може ослабити влас толико да она врло лако пуца. Ломљиву косу може узроковати и неухрањеност. Наиме, дијете које подразумијевају ниски унос угљикохидрата могу утицати њено појачано испадање, али и квалитет због чега она може постати танка и ломљива. Кривца за ломљиву косу можете пронаћи и у недостатку витамина А или Х (биотина) те претјераном излагању косе УВ зракама.