latinica  ћирилица
18/09/2016 |  12:47 ⇒ 12:59 | Аутор: РТС

Тангом до здравља

Неки људи зарад кондиције и рекреације трче, брзо ходају, а неки играју танго. Танго се не игра само због уживања у плесу већ и као терапеутско средство.
Танго (фото:barcelonaconnect.com) -
Танго (фото:barcelonaconnect.com)

 Када помислимо на танго помислимо на Аргентину, страст, енергију... Али да ли сте икада помислили да танго може да утиче и на ваше здравље? Како?

О љековитости танга, многи научници годинама говоре. Једни тврде да помаже код депресије, а други код Паркинсонове болести. Оно што је сигурно, након танга, макар на кратко, заборавићете на проблеме.

"Смиренији јесам, нестала је нервоза коју свакодневно имамо због школе, контролних, учења, испитивања због којих професори нама стално набијају тензију", истиче један полазник. 

"Та енергија са којом ми изађемо из ове сале је нешто што ниједна друга активност не може да надомијести", открива Сања, док Урош додаје да му је танго живот промијенио на више начина и да детаљније посмата своју околину.

Додир код танга има терапеутско дејство, тврде они који га годинама професионално играју.

„Људи се грле, слушајући дивну музику, уз неке покрете тијела који треба да буду што складнији. Сам додир којим су људи изложенији кад плешу танго има своје терапеутско дејство. Положај тијела је природан и враћа нас природности и повратно утиче не само на фигуру и лијепо држање, већ и на све остале органе", објашњава Соња Живановић из "Танго натурала".

Дарко Дожић из "Танго натурала" додаје да је "танго плес потпуне импровизације у којем веома освјештавате своје тијело и однос са другом особом. Много радите на свом тијелу, на физичком, пихолошком, социолошком аспекту живота".

Прије само десетак година танго су играли само поједини, а данас границе у годинама нема. Најмлађи танго ученик у Београду има седам, а најстарији 84 године.

"Танго се много развио у Србији у протеклих 10 година. Небројено више људи плеше, има много више плесних вечери, практика, часова. Просто, танго је процветао и у Београду а почео да се шири и на друге градове", каже инструкторка Соња.

"Људи који су направили танго заједницу у Београду су направили први велики скок, а ми смо то преузели у једном тренутку, сензибилишући људе за то шта све плес и танго могу да им донесу у животу и направили смо највећу европску танго причу", истиче Дарко.

Неки вјерују да је танго дошао из Африке. Ипак, Аргентина се везује за тај плес. Из Буенос Ајреса кренуо је у освајање свијета, а у Европу је стигао 1907. године. Најприје су га плесали на француској обали, а потом и у Паризу.