latinica  ћирилица
14/09/2016 |  17:19 | Аутор: Б92

Ријешена велика мистерија нестанка Амелије Ерхарт?

Прва жена пилот Амелија Ерхарт умрла је на удаљеном острву у Јужном Пацифику, сматрају истраживачи који већ 22 године покушавају да ријеше мистерију њеног нестанка.
Амелија Ерхарт (Фото: Wikimedia Commons) -
Амелија Ерхарт (Фото: Wikimedia Commons)

Међународна група TIGHAR вјеровала је да су Емилија Ерхарт и њен навигатор Фред Нунан слетјели на острво Никумароро у Кирибатију, или близу њега.

Требало је да слете на острво Холанд удаљено од Никумарора око 630 километара, али им је понестало горива и морали су да одустану од даљег путовања.

Никумароро, познато и као Острво башта, није насељено. То је атол у Тихом океану.

Током презентовања резултата истраге, Рик Џилспај из TIGHAR-а, тврдио је да је Ерхартова упутила више од 100 радио-позива упомоћ између 2. и 6. јула 1937. од којих су неки примљени у Тексасу и Мелбурну.

Ерхартова и Нунан напустили су Папуу Нову Гвинеју 2. јула 1937. током покушаја обиласка свијета дуж екваторијалне руте. Четири мјесеца од поласка на путовање, више их нико није видио ни чуо.

Џилспај сматра да је Ерхартова приземљила своју летјелицу локид електра на Никумароро са мало горива у резервоару, које јој је омогућило да шаље позиве упомоћ.

Једна особа која тврди да је чула њене позиве тада је била 16-годишња дјевојчица која је слушала радио у својој кући у Флориди. Тинејџерка је описала конфузне позиве упомоћ, међу којима је ријеч “Њујорк“ употребљена неколико пута.

У једном од посљедњих позива, Ерхартова је помињала подизање нивоа воде, што је Џилспаја навело да помисли да је авион дјелимично био у води.

TIGHAR сматра да је Ерхартова била повријеђена и да су она и Нунан успјели да преживе неко вријеме на острву једући шкољке, рибе и птице и пијући кишницу.

Група сматра да је славна жена пилот умрла у кампу који су сами направили на југоистоку острва и да је њен авион пао са ивице гребена на којој се налазио.

Острво је истражено више пута, али остаци авиона нису пронађени. Сљедећа експедиција укључиће и подморнице, које ће претражити морско дно.

Ерхартова је проглашена мртвом 5. јануара 1939, а у извјештају се наводи да је “остала без горива и пала у океан“.

Према другој теорији, Ерхарт оваје била шпијун и њен авион оборила је јапанска војска или ју је заробила и убила недуго пошто је слетјела.