latinica  ћирилица
14/09/2016 |  09:50 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Мостар: Умрле три бебе, родитељи сумњају на бактерију, болница демантује

У Клиничкој болници у Мостару за непуних мјесец дана умрле су три бебе, а родитељи сумњају да је узрок опасна болничка бактерија, док из болнице негирају те наводе.
Универзитетска клиника Мостар (Фото: hercegbosna.org) -
Универзитетска клиника Мостар (Фото: hercegbosna.org)

Двије породице из Мостара, чији су дјечаци преминули 16. и 21. августа, сумњају да је смрт узроковала опасна бактерија клебсиела пнеумоније, од које је прошле године на истом одјељењу умрло троје дјеце.

Родитељи треће бебе, који су из Дрвара, након смрти новорођенчета 10. септембра затражили су обдукцију и чекају резултате.

Родитељи беба из Мостара за "Дневни лист" су испричали да је као узрок смрти наведена сепса и да су дјечаци живјели свега четири дана након порода.

Родитељи мисле да би њихова дјеца и даље била жива да нису након порода била пребачена на мостарску педијатрију.

"У 23.00 часа 16. августа беба умире. У закључку отпусног писма које смо добили на увид пише да је 'наступила плућна хеморагија којој је у подлози вјеројатно фулминантна сепса с развојем ДИК-а'", рекли су родитељи једне бебе и додали да су на властито тражење од болнице званично добили допуњено отпусно писмо у којем пише да је беба имала клебсиелу.

Родитељи су са својом причом у јавност изашли јер знају да су и прошле године од исте бактерије у овој болници умрле три бебе и није им јасно зашто се ништа не предузима.

Из Клиничке болнице Мостар тврде да случајеви смрти беба нису повезани. Нема званичне информације о броју беба које су умрле ове године, нити о узроцима, као ни о томе да ли је бактерија присутна на одјељењу.

"У вези са случајем бебе која је преминула 16. августа, можемо рећи да је рађена бактеријска анализа те да је утврђено да није бактеријски узрок смртности. О осталим детаљима за које нас питате, због заштите приватности, није оправдано да износимо било какве податке у јавност", навели су у одговору из Одјељења Болнице за односе с јавношћу.

Из тог одјељења додају да је здравствени картон сваког пацијента приватна ствар, те да без пристанка пацијента или старатеља, уколико је ријеч о малољетним особама, немају право да га износе у јавност.

У одговору се наводи и да је ријеч о хоспитализацији на одјељењу за неонатологију, које спада у високоризична одјељења и на коме се лијече дјеца која због низа медицинских разлога захтијевају хоспитализацију одмах након рођења.

"Један од таквих случајева је и беба која је преминула 10. септембра, а која је имала низ компликација одмах по рођењу, те је као таква и хоспитализована", истиче се у одговору.

Прошле године на мостарској педијатрији у првих шест мјесеци умрло је 10 беба од 91, колико их било лијечено. Након што су медији објавили информације о смрти беба из Болнице су потврдили да је седам имало опасну бактерију клебсиела пнеумоније, али су доктори тврдили да је она била узрок смрти код три бебе.