latinica  ћирилица
12/09/2016 |  10:30 | Аутор: Агенције

Роботи чувају овце у Аустралији

Осим људима, роботи би, чини се, у скорој будућности могли одузети послове и неким животињама - попут паса који чувају овце и другу стоку.
Робот који чува овце - Фото: nezavisne novine
Робот који чува овцеФото: nezavisne novine

Неки се питају како је то могуће. Наиме, одговор лежи у новодизајнираном роботу чији је задатак да чува стоку, али можда би се будућности могао користити и у неке друге сврхе.

Засад је тестиран прототип који је назван "SwagBot", који без већих проблема прелази преко неравног терена како би држао краве и овце под контролом. С погоном на точкове, овај робот на батерије може постићи брзину до 20 километара на сат на равном терену. Иначе, овај необични робот развили су аустралијски научници с Универзитета у Сиднеју како би својим фармерима олакшали чување стоке у аустралијским беспућима.

"И прије је било робота који су кориштени на сточним фармама, али они су били само роботични системи који су имали фиксну осу и мало другачији систем погона. Овдје се ради о роботу који се може кретати у свим правцима и има механизам артикулације, односно зглобова, па је ријеч о пуно покретнијем, флексибилнијем типу робота, који може да реагује на све непредвиђене ситуације" каже Салах Шукарије, професор роботике на Универзитету у Сиднеју.

Аустралијске фарме с великим бројем грла налазе се у удаљеним, сушним подручјима и будући да тамо има мало вегетације потребне су велике површине земље да би се одржало сточарство.

"Ријеч је о огромним пространствима, а неке су величине чак до 40.000 хектар. Иначе, стандардна величина једне сточне фарме је неколико десетина хектара, али их свакако има и далеко већих", каже Шукрије.

"SwagBotom" се управља даљински, он може прелазити преко препрека, па чак и вући тешке приколице.

Научници планирају у ближој будућности на њега инсталирати и једну врсту сензора, преко којих би фармери могли надзирати здравствено стање стоке, што је од великог значаја.

"Ови роботи имају и одређене роботичке системе који константно надгледају животиње, поготово оне које би могле бити болесне", додаје Шукрије.

Научници истичу да је овдје ријеч само о тестовима, али да се надају да ће "SwagBot" бити доступан за фармере за најмање три године.

Иначе, роботичари најмање 20 посљедњих година покушавају да усаврше машину која ће замијенити пастире или овчарске псе, а поред робота, нову наду пружају и експерименти младих домишљатих фармера, од којих је најдаље отишао Мајкл Томсон, млади Новозеланђанин, који је годинама радио на рјешењу.

Томсон (22) је сам направио беспилотну летјелицу, уз помоћ које, како каже, на најбржи начин изводи на испашу око 1.000 оваца на имању у Данвирку на Новом Зеланду, а при том је то и релативно јефтина алтернатива у односу на каубоје и овчарске псе. Док неки фармери и даље стоку окупљају у стадо јашући на коњима или возећи се ландровером, Томсон тај задатак повјерава свом хеликоптеру са четири ротора и камером, који то, како каже, обави за трен ока: "И дрон има ограничења, али вам није потребан коњ... Њега не морате да храните. Довољно је да му замијените батерије", објашњава млади проналазач.

(Глас Америке)