latinica  ћирилица
10/09/2016 |  13:05 ⇒ 13:09 | Аутор: 24.info

Једноставност најбогатијег човјека свијета

Власник Заре је преузео позицију од Била Гејтса те постао најбогатији човјек на свијету, јавља Анадолу Агенција.

Према магазину "Форбс", Аманчио Ортега, власник шпанског ланца модних трговина Зара, од сада је најбогатији човјек на свијету.

Његово богатство износи 79,5 милијарди долара, а иза њега се сада налази суоснивач Мајкрософта Билл Гејтс чије богатство вриједи 78,5 милијарди долара.

Иако се ради о човјеку који је тренутно најбогатији на свијету, о њему се у јавности не зна много, а само ријетко се појављивао у медијима.

Аманчио Ортега Гаона је рођен 28. марта 1936. године у Леону у Шпанији.

Дјетињство је провео у Леону, гдје је напустио школу и са 14 година се преселио се у Ла Коруњу гдје му је отац радио као жељезничар. Врло брзо је пронашао посао код локалног трговца текстилом гдје је и сам научио да кроји одјећу ручно.

- Каријеру започео као продавач у кројачници -

Пословну каријеру је практично започео као продавач у кројачници, а у први озбиљнији приватни бизнис је упловио 1975. године када је отворио своју прву трговину под именом Зара.

Данас је власник компаније Индитекс која посједује познате свјетске брендове као што су Зара, Пулл & Беар и Массимо Дутти. Постали су познати кроз концепт "брзе моде", а у стању су дизајнирати, креирати, доставити и продати одјећу у само неколико дана што им даје предност у односу на конкуренцију у свијету.

Једне прилике је изјавио да прави новац не лежи у гомилању одјеће у нади да ће се продати, него у томе да се муштеријама понуди тачно оно што траже и што је брже могуће. Тај закључак је формула успјеха за компанију која је из коријена потресла индустрију одјеће у свијету.

Најбогатији човјек на свијету не појављује се много у медијима, а до 1999. године није објављења ниједна његова фотографија у јавности. До сада је дао интервју само тројици новинара.

- Познат по томе што живи врло једноставним животом -

Познат је по томе што живи врло једноставним животом. Не жели носити кравату и обично носи одијело, односно бијелу кошуљу и сиве хлаче. Кравату је носио само једном, на властитом вјенчању.

Ријеч је о човјеку који је, како пишу шпански медији, кренуо од нуле и, упркос томе што је створио један од највећих пословних империја на свијету, никада није имао свој уред, тако да му било који од упосленика може приступити кад год жели, без најаве.

Према наводима шпанских медија, 2012. године је донирао око 20 милиона еура хуманитарним организацијама.

Његова компанија Индитекс је данас највећи произвођач одјеће на свијету, послује у 80 земаља, има више од 6.000 трговина, те нешто више од 100 хиљада упосленика. Годишње произведе око 835 хиљада одјевних предмета. Најбогатији човјек на свијету активно учествује у производњи и дизајнирању производа у властитим компанијама.

Тренутно живи са супругом из другог брака у стамбеној згради у Галицији у Шпанији, без посебног осигурања. Из два брака има четворо дјеце.