latinica  ћирилица
08/09/2016 |  19:00 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Јапански кардиолог са тимом УКЦ извео три интервенције (ВИДЕО)

Јапански кардиолог Сунао Накамура данас је био дио тима љекара Универзитетско клиничког центра Републике Српске који је успјешно обавио интервенције на три пацијента.
Јапански кардиолог са тимом УКЦ Српске - Фото: РТРС
Јапански кардиолог са тимом УКЦ СрпскеФото: РТРС

 Због чуда која прави, колеге, али и пацијенти, називају га богом интервентне кардиологије.

Ово је прва посјета Бањалуци, али не и посљедња – поручио је љекар свјетског гласа. 

Другог дана посјете, доктор Накамура је својим бањалучким колегама показао како ради, практично рјешавајући проблем зачепљења артерија код три пацијента.

- Данас сам радио на случајевима оклузије коронарних артерија и успјешно су изведени. Након тога смо размијенили мишљења о резултатима изведених процедура - рекао је јапански кардиолог.

Кардиолог Александар Лазаревић изразио је жаљење што и колеге из ФБиХ нису присутвовали овим интервенцијама које је урадио доктор Накамура, јер би, како каже, имали шта да виде и науче.

- Упркос недостатку адекватног материјала, доктор Накамура је,захваљујући свом знању успио да заврши ове процедуре - истакао је Лазаревић.

Колико је доктор Накамура генијалан у свом послу, потврђује на сваком случају, јер успјешност његових интервенција је 100 одсто.

Саша Лончар, шеф Одјељења интервентне кардиологије УКЦ РС, објаснио је да је једна пацијенткиња имала инфаркт прије 12 година, те да је било потребно интервенисати на зачепљеној артерији послије тако дугог периода.

Технологијом посљедње генерације које је донио јапански стручњак, ускоро би овакве интервенције и код нас могле постати рутинске.

Начелница Клинике за кардиологију УКЦ, Тамара Ковачевић Прерадовић, истакла је да је циљ ове посјете да се љекари УКЦ едукују да изводе овакве интервенције, а не само да то раде гостујући стручњаци.

Захваљујући кардиологу Лазаревићу, његов јапански колега је на својој мапи уцртао и Бањалуку, обећавајући да ће већ сљедећи пут доћи са колегама из Јапана.