latinica  ћирилица
08/09/2016 |  09:10 | Аутор: РТРС

Научници направили чоколаду која "пегла" боре и има само 38 калорија

Како би имала лијепу, његовану и затегнуту кожу, више је не требамо само третирати кремама извана, већ је можемо помладити и изнутра. Британски научници направили су чоколаду против старења, која чак може и “испеглати“ боре. Кожа млађа и до 10 година?
Чоколада која "пегла" боре (Фото: beautywithcharm.com) -
Чоколада која "пегла" боре (Фото: beautywithcharm.com)

Овај слаткиш побољшава циркулацију и тако успорава настанак бора. Истраживања су показала да свакодневни унос до 10 грама ове чоколаде мијења структуру у разним слојевима коже толико да се постиже ефект подмлађивања за 10 година.

Чоколаду, коју су назвали estehchoc, направили су стручњаци Универзитета Кембриџ. Они тврде да само једна коцкица од око 7,5 грама садржи толико антиоксиданаса колико и филе лососа с Аљаске. Садржи исто толико полифенола, који учинковито помаже у борби против слободних радикала, колико има у 100 грама црне чоколаде. Испитивања су трајала мјесец дана, а судионици су свакога дана морали појести једну коцкицу esthechocа. Доказано је да им је чоколада која садржи нешто више какаа побољшала циркулацију и дјеловала превентивно на процес настанка бора.

“Клиничка тестирања показала су да се упални процес у кожи смањио, а ткиво обновило“, рекао је један од учесника овог истраживања, др Иван Петаев. “Учествовали су 50-годишњаци и 60-годишњаци, а увидом у кожне биомаркере утврдили смо да им је кожа након истраживања враћена на ниво као када су имали 20 или 30 година. Побољшали смо физиологију коже, и истовремено успорили старење“.

Ипак, неки љекари су по питању овог производа велики скептици. “Сигурно је да чоколада садржи неке супстанције које могу успјешно помоћи у борби против болести и старења, али не смијемо заборавити да конзумација велике количине чоколаде може довести до повећања броја унесених калорија, а самим тиме и до дебљине“, упозоравају научници Универзитета у Гласзову. “Због тога би истраживачи морали своје тврдње поткријепити додатним доказима, који ће дати одговоре на још бројна питања и недоумице“, навели су.

Коцка чоколаде, иначе, садржи само 38 калорија, и због тога ју могу јести и дијабетичари. Продаје се у луксузном паковању, свака коцкица је посебно упакована, а у кутији се налази количина за три седмице.

Iзвор: zdravakrava.ba