latinica  ћирилица
06/09/2016 |  16:56 | Аутор: Б92

Шокантно: У мозгу пронађени милиони металних честица

Токсичне наночестице ваздушног загађења откривене су у људском мозгу у невјероватним количинама.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Детектовање ових честица у ткиву мозгова 37 особа је аларм за узбуну, будући да недавна истраживања упућују на повезаност између постојања честица магнетита и Алцхајмерове болести, док је утврђено да загађење ваздуха драстично повећава ризик од те болести.

Међутим, нови рад још је далеко од доказа да ваздушно загађење изазива Алцхајмерову болест.

- Сада би требало да обавимо сасвим нова испитивања ових потенцијално веома важних фактора окружења и њихов утицај на Алцхајмерову болест - каже професор Барбара Махер са Универзитета у Лестеру, која је предводила студију.

Загађење ваздуха, према појединим подацима, убија више људи од маларије и ХИВ заједно, а одавно се повезују са болестима плућа и срца.

Студија је испитала узорке можданог ткива 37 особа из Велике Британије и Мексика старости између три и 92 године. Откривено је да се у њиховим мозговима налазе честице магнетита – оксида гвожђа.

- Говоримо о милионима честица по граму замрзнутог ткива мозга. То је невјероватно - каже Махерова.

- Магнетит је врло токсичан за мождано ткиво - каже она, додајући да ова супстанца може створити реактивне облике кисеоника – слободне радикале.

Оксидативно ћелијско оштећење један је од главних показатеља Алцхајмерове болести и баш зато је присуство магнетита важно за њено даље упознавање. Честице магнетита формирају се природно у људском мозгу, али је ријеч о малим честицама у облику кристала, док су оне пронађене у студији веће и сферног облика.

- Ријеч је о честицама истопљеног материјала из издувних гасова, фабричког дима и сличних извора - каже Махерова.

Друга велика студија објављена 2015. показала је знатно повећање ризика од Алцхајмерове болести код особа изложених загађењу.

- Ми нисмо демонстрирали узрочно-посљедичну везу између ових честица и Алцхајмерове болести, али чим видите овако велику концентрацију магнетита у мозгу оболелом од Алцхајмера, знате да има неки утицај на њега - каже Махерова.