latinica  ћирилица
05/09/2016 |  09:27 ⇒ 21:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Расте број обољелих од вируса Западног Нила

Број обољелих од вируса Западног Нила у Србији расте, регистровано је 17 случајева обољења, уз два смртна исхода, изјавио је данас директор Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Драган Илић.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Када је ријеч о Зика вирусу, Илић каже да међу олипмијцима Србије из Рија није забиљежен ниједан случај обољења.

Говорећи о грозници Западног Нила, Илић каже да је то већ аутохтона инфекција и да ова година личи на 2014. када је био сличан број обољелих, подсећајући да њу прате симптоми слични грипу, те да су посебно угожене старије и имунодефицијентне особе.

Илић, међутим, истиче и да су поједине локалне самоуправе предузеле активности на сузбијању комараца, што је, како каже, кључно, не само током љета већ читаве године.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Илић каже да значајнијих проблема није било, а да је до сада регистровано десет случајева маларије међу мигрантима.

"Можемо их очекивати још, јер они долазе из подручја гдје има маларије, али надамо се да неће бити већег прилива миграната. За сада држимо то под контролом, на терену су наше службе и чини све да се не појави било каква озбиљна епидемија", рекао је Илић.

Говорећи о вакцинама, Илић је нагласио да свих вакцина има довољно, као и да "Батут" планриа довољне количине вакцина за наредну годину.