latinica  ћирилица
02/09/2016 |  09:21 ⇒ 09:30 | Аутор: РТС

Већ осам деценија ради као секретар школе

Американка Елизабет Дејвис има 99 година и сада слави пуних 80 година од како без престанка ради као секретар у једној средњој школи у америчкој држави Индијана, а још увијек не планира да оде у пензију.
Госпођа Дејвис за својом писаћом машином - Фото: РТС
Госпођа Дејвис за својом писаћом машиномФото: РТС

У разговору за америчку мрежу Еј-Би-Си прича како је 1936. године почела да ради у Академији „Калвер“, гимназији у истоименом граду у Индијани, јер послије завршене средње школе није имала довољно новца да упише универзитет.

Као и првих дана када је имала своју малу канцеларију, Елизабет Дејвис и данас користи писаћу машину и пише налив-пером док обавља своје свакодневне послове.

„Нисам планирала да овдје будем толико дуго, а за то вријеме било је много промена, али могу да урадим све што ми је потребно и на писаћој машини“, објаснила је госпођа Дејвис зашто никада није прешла на компјутер. Уз то, она упозорава да је увијек добро сачувати папирне копије свих докумената.

Елизабет Дејвис обожава свој посао и свакодневно долази да ради у школи, а то јој помаже да превазиђе усамљеност, откако је њен супруг преминуо 2004. године.

„Срећна сам, јер откако ми је супруг преминуо, код куће сам сама, али преко дана сам у школи, окружена људима и они кажу да добро радим“, рекла је госпођа Дејвис.

Живи потпуно самостално у својој кући, а до посла и назад сваког дана вози је колегиница из комшилука, јер каже да је престала да вози пошто „није баш безбједно да сама изађе на пут“.