latinica  ћирилица
01/09/2016 |  17:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Први смртни случај од аутохтоне хеморагијске грознице

Шпански здравствени званичници саопштили су данас да се истражује случај пацијента који је преминуо од Кримски - Конго хеморагијске грознице, а није путовао у ризична подручја.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Од ЦЦХФ-а је преминуо 62-годишњи мушкарац заражен највјероватније уједом крпеља, а вирус је пренио и медицинској сестри, која је била са њим у директном контакту, што су два најчешћа начина преношења ове болести.

Здравстени званичници наводе да је још 200 људи, који су били у контакту са преминулим, подвргнуто тестирању на ЦЦХФ смртоносни вирус, преноси Ројтерс.

Према подацима Свјетске здравствене организације, ЦЦХФ је ендемска у Африци, на Балкану, у Украјини, на Блиском Истоку и у Централној Азији.

"Случај откривен у Мадриду је први у западној Европи са аутохтоним поријеклом - није донесен са другог географског подручја" наводи се у саоппштењу Мадридских здравствених званичника.

Вириус ЦЦХФ-а се преноси убодом зараженог крпеља, контактом са зараженим животињским ткивима и директним контактом са жараженим човјеком, наводи СЗО и додаје да смрт наступа најчешће крајем друге недјеље од обољевања.

Не постоје вакцине за имунизацију животиња на овај вирус а најчешће изложене особе су здравствени радници, преноси Ројтерс.