latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:02 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Дом здравља Бијељина: Превентивни прегледи у МЗ (ВИДЕО)

Дом здравља Бијељина наставља се пракса организовања превентивних прегледа у мјесним заједницама гдје још нема амбуланти породичне медицине.
Бијељина - бесплатни прегледи - Фото: РТРС
Бијељина - бесплатни прегледиФото: РТРС

Данас су љекари ове здравствене установе били у Трњацима гдје су пацијентима урађени основни медицински и стоматолошки преглед.

У наредном периоду очекује се и отварање амбуланте породичне медицине те ће на тај начин бити обезбијеђена здравствена заштита у овом мјесту.

Становници Трњака до најближе амбуланте породичне медицине одлазе у сусједне Дворове, или у Бијељину која је удаљена 10 километара. Долазак мообилних медицинских тимова много значи становницима овог села, посебно старијим особама.

- Вјерујте да је народ одушевљен овом акцијом. Овако би требало радити док амбуланта не почне радити, а надамо се и мамографу, каже Рада Ђорђић.

И Мира Дујковић из овог мјеста каже да овакви прегледи значе пуно и радује се што не мора ићи у Дворове.

Мобилни тимови Дома здравља сваке године обилазе мјеста која немају амбуланте породичне медицине. Раде се основни општи здравстени и стоматолошки прегледи, мјерење крвног притиска и лабораторијска анализа.

Из Дома здравља надају се да ће ускоро бити отворена и секторска амбуланта. Зграда је завршена, набављена је и опрема.

- Од општине не можемо да добијемо употребну дозволу. Вјерујем да ће се наредних дана и недјеља и тај проблем ријешити и да ће се из здравства избацити политика тако да ће ово бити посљедњи пут да долазимо у Трњаке да радимо прегледе а да то није у новоизграђеној амбуланти породичне медицине, оптмиста је Златко Максимовић, директор Дома здравља Бијељина. 

- Има доста старијих људи који можда немају превоз и морају некога молити да их одвезе. Тако да ће ово добро доћи и њима, али и нама млађима, истиче Влајко Калбић, предсједник МЗ Трњаци.

У наредном периоду у Трњацима, али и у осталим мјестима у Семберији, Дом здравља ће омогућити и бесплатне мамографске прегледе.