latinica  ћирилица
29/08/2016 |  10:24 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

"Промјене у Стручном савјету Агенције за лијекове - нови пренос надлежности"

Досадашњи члан Стручног савјета Агенције за лијекове БиХ Лазар Продановић упозорио је да промјене у саставу тог савјета представљају нови пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ, наводећи да је све подстакнуто измјенама и допунама Закона о лијековима и медицинским средствима.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Према садашњем закону, Стручни савјет Агенције за лијекове чини седам чланова, по три из ентитета и један из Брчко дистрикта, а Савјет министара БиХ недавно је утврдио измјене Закона о лијековима и медицинским средствима којима је предвиђено да Стручни савјет Агенције чине два кандидата Савјета министара, по два кандидата из сваког ентитета и један кандидат из Брчко дистрикта.

"Област здравства је у надлежности ентитета и ранијих година се приликом доношења Закона о лијековима тешком муком дошло до садашњег састава Стручног савјета. Очигледно је да је парламентарна већина у Сарајеву постигла договор према коме би жељели да управљају свиме, укључујући и именовања у савјетодавна тијела", рекао је за "Еуроблиц" Продановић, који је и посланик СНСД-а у парламенту БиХ.

Из Министарства за цивилне послове БиХ рекли су да је разлог измјене закона немогућност именовања новог сазива Стручног савјета, те да је актуелном савјету мандат истекао још прије четири године.

Из овог министарства навели су да сада у доношењу одлука морају бити заступљени гласови и по једног представника из Савјета министара, оба ентитета и из сваког конститутивног народа.

"Измјеном закона обезбијеђена је равноправна заступљеност гласања у Стручном савјету", речено је "Еуроблицу" из Министарства цивилних послова БиХ.

Стручни савјет Агенције за лијекове БиХ учествује и у планирању активности агенције, доношењу правилника и избору директора Агенције.