latinica  ћирилица
29/08/2016 |  09:43 | Аутор: РТС

Иран: С-300 чува нуклеарно постројење

Техеран је распоредио недавно добијени руски ракетни систем дугог домета С-300 у централне дијелове земље, како би заштитио нуклеарно постројење Фордо.

Заштита нуклеарних постројења је главни задатак у свим околностима, изјавио је командант иранске ваздухопловне одбране, генерал Фарзад Есмаили за тв станицу ИРИБ.

"Данас, иранско небо је једно од најбезбједнијих у региону", рекао је генерал, пренео је АФП.

Русија је почетком мјесеца испоручила Ирану прву половину ракетних система земља-ваздух С-300, у складу с уговором о продају наоружања потписаном између двије земље 2007. године.

"Русија планира да комплетира испоруку система противваздушне одбране С-300 до краја 2016", саопштио је тада Сергеј Чемезов, челник руске технолошке организације "Ростек", која је формирана у 2007. како би промовисала развој, производњу и извоз индустријских производа високе технологије за цивилни и војни сектор.

Русија је 2010. године суспендовала уговор с Ираном, постигнут три године раније, позивајући се на резолуцију Савјета безбједности УН којом је уведен ембарго на оружје Техерану.

Руски предсједник Владимир Путин укинуо је забрану испоруке наоружања убрзо након што су Иран и свјетске силе постигли оквирни нуклеарни споразум којим су укинуте све економске санкције.

С-300 је серија високо софистицираних пројектила земља-ваздух дугог домета, која је први пут размјештена у бившем Совјетском Савезу 1979. и касније је модификована у руским оружаним снагама.