latinica  ћирилица
29/08/2016 |  09:02 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Петрић: Невјеродостојан централни бирачки списак

Члан Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић оцијенио је да је централни бирачки списак изгубио вјеродостојност јер је за двије и по године у њега под неразјашњеним околностима унијето 100.000 нових гласача.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Петрић је упозорио да подаци показују невјеродостојност и пописа становништва. Он је за "Глас Српске" открио да је примијетан раст броја бирача из избора у изборе и да се тај тренд не зауставља.

"Дошли смо у ситуацију да се број гласача приближио броју пописаних становника", упозорио је Петрић.

Према стандардима, у зависности од старости становника неке земље, удио млађих од 18 година је од 25 до 35 одсто, а у неким друштвима, како је навео Петрић, чак и до 50 одсто.

"Они нису на бирачком списку. Код нас испада да особа млађих од 18 година готово да нема", навео је Петрић.

Према подацима из централног бирачког списка, број бирача је у посљедња три мјесеца повећан за 17.000.

Петрић је рекао да произилази да је на централном бирачком списку више 87.000 људи ако се узме у обзир да је разлика између стања када су расписани општи избори 2014. године и предстојећи локални, те ових још 17.000 бирача.

"ЦИК ће морати да са другим надлежним институцијама направи анализу и одговори на то питање, као и да пронађе законске приједлоге да би бирачки списак био пречишћен и да би се тиме вратила његова вјеродостојност", изјавио је Петрић.

Он је изразио наду да ће тај проблем бити ријешен након избора и да ће се анализирати који органи не раде свој посао.

Петрић је рекао да је систем пасивне регистрације бирача, уведен 2006. године, показао слабости јер је дошло до фиктивног пријављивања из једне општине у другу, чиме је вршен изборни инжењеринг.

Сви који добију личну карту, аутоматски се уписују у бирачки списак, а испис из њега врши се у случају смрти или губитка држављанства и пословне способности.

С обзиром на то да статистика показује да је умрлих више него рођених, не постоји оправдање за проширење бирачког списак, осим у симболичном облику.

Петрић је најавио и да ће наредна сједница ЦИК-а БиХ бити одржана у четвртак, 1. септембра, а, можда, и прије, те да ће бити разматран захтјев Републике Српске за достављање бирачког списка за потребе референдума о Дану Републике.