latinica  ћирилица
29/08/2016 |  08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас нова рунда гласања о генералном секретару УН

На сједници Савјета безбједности Уједињених нација у Њујорку, данас ће бити одржан трећи круг гласања за новог генералног секретара свјетске организације.
Вук Јеремић - Фото: ТАНЈУГ
Вук ЈеремићФото: ТАНЈУГ

Послије овог гласања требало би да буде познато ко су фаворити за ту функцију, ко ће "де факто" испасти из трке, али и како ће се пласирати кандидат Србије и некадашњи шеф дипломатије Вук Јеремић.

Како је у изјави Танјугу објаснио Никола Јовановић из Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, данашњим гласањем завршиће се важна фаза, чији је циљ било формирање ранг листе кандидата према степену, броју и јачини подршке коју уживају у Савјету безбједности.

"Иако нема формалних критеријума, очекује се да само четворо уђе у завршницу овог процеса. Они ће наставити у септембру да буду предмет одлучивања у Савјету безбједности, и то прије свега пет најважнијих, сталних чланица Савјета безбједности", рекао је Јовановић.

Према његовим ријечима, циљ Вука Јеремића је да покуша да се нађе међу четири најбоље пласирана кандидата како би се квалификовао за завршно гласање и постао "предмет разматрања" највећих свјетских сила - Кине, Француске, Руске Федерације, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

"Шанса да Србија има свог представника у завршници процеса избора новог генералног секретара УН и да о њему расправљају највеће силе представља и велику шансу за Србију да подигне своју видљивост и престиж на међународној сцени, поготово имајући у виду да је Србија мала земља и да нема велику, специфичну тежину у међународним односима", истакао је Јовановић.

Он је подвукао да кампања за избор Јеремића, осим престижа за Србију, представља и борбу против стереотипа о њој који и даље важе у појединим дијеловима свијета.

У Савјету безбједности моћи ће да се гласа, осим за Јеремића из Србије, и за Антонија Гутјереша из Португала, Сузан Малкоре из Аргентине, Хелен Кларк из Новог Зеланда и за Словенца Данила Тирка.

У трци су и Ирина Бокова из Бугарске, Македонац Срђан Керим, Кристина Фигуереш из Костарике, Наталија Герман из Молдавије и Мирослав Лајчак из Словачке.

Иако Јеремић има реалну шансу да уђе у такозвани "фајнал фор", избор за првог човјека "свјетске владе" неће бити нимало лак, имајући у виду да се преплићу политички интереси великих сила, као и историјске околности преко којих није лако прећи.

Када се данас заврши гласање, улази се у нову фазу у којој се методологија одлучивања мијења, и на сцену ступа директно преговарање, али, како наводе познаваоци, и "цјенкање" између великих сила.

На неки начин кандидат и његова кампања остају у другом плану, а у игри су други моменти, процјене и договори.