latinica  ћирилица
29/08/2016 |  08:33 | Аутор: sputniknews.com

Швајцарски банкари праве нову дигиталну валуту

Нова валута на тржишту, као биткојн, само боља. Управо тако банкари из Европе и САД описују своју нову замисао. Шта им се то не свиђа код долара и евра? Можда они знају нешто што ми не знамо.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Идеја приватног новца не да мира, овог пута, швајцарским банкарима.

Између осталих и онима из УБС-а. Јасно је и због чега. Амерички закон ФАКТА о порезу на рачуне у иностранству чврсто стеже грло Швајцарцима. Од 2010. године прште оптужбе из САД да страни банкари нису у праву што крију приходе америчких грађана. Истраге, казне… И то више пута.

И то не само од америчких кредитних организација. Свима је досадило. Банкари су схватили да морају да зарађују на нечем другом. Још боље ако нешто може и да се уштеди.

За почетак су почели да се жале да одржавање филијала много кошта у различитим земљама, као и на међусобне обрачуне са другим банкама и финансијским институцијама. И пословање је компликовано. Споро. И одлучили су: зашто да не створе нешто типа биткојна, али у свом стилу. Нова дигитална валута ће помоћи да систем буде ефикаснији и, што је главно, јефтинији.

Природно, побринули су се и да га заштите од превараната и хакерских напада. Коме треба небезбједна валута? У неком тренутку Швајцарци су схватили шта је потребно партнерима. Позвали су шпански „Сантандер“, „Њемачку банку“, Банку Њујорка“ да се придруже тој идеји. И кренуло им је, тако добро да се већ у 2018. години на тржишту може појавити нова дигитална валута.

Банке-иницијатори се надају да ће људи у њу више вејровати, него у биткојн. Са том валутом је било толико ружних и чудних прича — не дај боже. Очекује се да ће нова валута представљати нови стандард у клирингу и у финансијским трансакцијама уз коришћење технологија „блок-чејн“.

Ако је биткојн валута за приватна лица, коју карактерише анонимност, у случају банкарске криптовалуте све ће бити много другачије. Романтика анонимности ће нестати. Све ће бити под контролом: чија је валута, одакле долази, шта је ко купио или продао, гдје и за колико.

Банке се надају да ће успјети да зараде веома много, много новца. Конкретне цифре они, спуштајући поглед када их за то питате, за сада не саопштавају. Ипак, претпоставља се да се ради о милијардама. Међутим, тешко да ће та валута скоро ући у оптицај. Оптимисти претпостављају да ће за то бити потребно око 5 година, не мање. Песимисти говоре и до 10 година. Ипак, тенденција постоји. Уосталом, упорно покушавају да нас пребаце на електронски новац.