latinica  ћирилица
28/08/2016 |  22:01 ⇒ 29/08/2016 | 07:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Стиже одговор Брисела на Вучићево писмо

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Маја Коцијанчић потврдила је данас да ће из Брисела стићи одговор на писмо којим је премијер Србије Александар Вучић, указао највишим званичницима ЕУ на недопустиве изјаве и акте у Хрватској, којима се угрожавају добросуседски односи и компликује ситуација у региону.

Коцијанчић истовремено није могла да каже и када се конкретно одговор очекује. Поновила је да ће Европска комисија одговорити на писмо које је Вучић 1. августа послао предсједнику Европске комисије, Жан Клоду Јункеру, шефици дипломатије ЕУ, Федерики Могерини и комесару за преговоре о проширењу, Јоханесу Хану, као и предсједнику Европског парламента Мартину Шулцу.

У том писму премијер Србије указао је највишим званичницима ЕУ на ситуацију у региону, посебно на дешавања у Хрватској, нагласивши неопходност очувања мира и стабилности.

У својој првој реакцији, почетком мјесеца, Коцијанчић је изјавила да ЕУ очекује од свих у региону да поштују начела помирења, добросусједских односа и регионалне сарадње, нагласивши да су у питању "опредјељење и обавезе свих, како земаља на путу ка чланству тако и земаља чланица ЕУ. "

Она данас није одговорила на питање Танјуга зашто већ готово мјесец дана нема званичног одговора Брисела на Вучићево писмо.

Вучић је писмо упутио послије поништавања пресуде Алојзију Степинцу, враћања на почетак суђења Бранимиру Главашу за злочине над српским цивилима, те подизање споменика хрватском есктремисти и атентатору Миру Барешићу, те упозорио да се на тај начин угрожавају добросусједски односи и компликује ситуација у региону.

У међувремену је, међутим, ситуација ескалирала, будући да је бивши хрватски премијер Зоран Милановић изрекао низ увреда на рачун Србије, српског народа и државног врха Србије, а БИХ  је обуставила истрагу напада на премијера, прошле године у Сребреници, уз изјаву бошњачког званичника да је Вучић "сам себе напао".