latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:19 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Одржан Кочићев збор (ВИДЕО)

Поруке о тежњи српског народа за слободом и правдом читав дан одзвањале су са Кочићевог родног Змијања.
Кочићев збор - Фото: РТРС
Кочићев зборФото: РТРС

У част једног од највећих српских писаца, Петра Кочића, у његовом родном мјесту окупило се више хиљада људи из свих крајева Српске и региона. То је и јединствена прилика да се на једном мјесту састану Крајишници из разних дјелова свијета, да би одали почаст великану писане ријечи, борцу за правду, слободу и истину.

"Свих ових 100 година у којима лебдиш на бескрајном океану, осјећам да гледаш и грлиш све оне који те и дан данас читају и обожавају", ријечи су награђене ученице Селене Берић.

Када младе генерације овако гледају на Кочићев живот, сигурно је да ће његове поруке још вијековима живјети у народу. Овогодишњу награду "Змијањче" за најбоље поетско остварење припала је Селени Берић, док је Кочићева награда за цијелокупно животно стваралаштво отишла књижевнику Милисаву Савићу, који је истакао да је "Петар Кочић живљи него икада прије", а прије свега због његових идеја и књижевних дјела која трају.

За српски народ слобода је кључна, али и најскупља ријеч. Гдје год да су Срби живјели, увијек је постојала слобода, а и Република Српска је одраз слободе – поручио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Додик је, као предсједник Организационог одбора 51. Кочићевог збора, поручио да је "Кочић симбол слободарства и слободе српског народа на свим просторима. Човјек који се у тешким условима, донекле сличним данас, борио својом рјечју, својим дјеловањем управо за афирмацију српског народа, језика, писма".

- И онда су били представници страних држава, туђинске власти. Вршили су притисак на слободарску идеју и српски народ, језик, културу... Тога, нажалост, имамо и данас, иако имамо Републику Српску. На различите начине покушавају да нам узму оно што јесте наше изворно - рекао је Витомир Поповић, предсједник Завичајног друштва "Змијање" и потпредсједник Организационог одбора 51. Кочићевог збора.

Централна свечаност 51. Кочићевог збора почела је парастосом у цркви Клисина, а настављена полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у Одбрамбено отаџбинском рату. Многи су се присјетили оних који су за свој народ и огњишта положили живот.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске  Недељко Чубриловић истакао је да је потребно добро проучавати, не само дјело Петра Кочића, као књижевника, него и његов укупан живот и све његове активности.

- Вријеме у коме је Кочић живио било је тешко, вријеме гдје је слобода била имагинарна, далеко од реалности и све оно што је Петар Кочић радио, чинио је управо за слободу свог народа - навео је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Александар Вулин, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије, нагласио је да је Кочић вјеровао у свој народ и борио се и жртвовао за њега.

Кочићев збор је већ 51 годину састајалиште оних који су отишли са својих огњишта, те на овом саборовању радо поразговарају са комшијама и драгим људима.

Слиједећи патриотску мисао Кочића, многи већ више од пола вијека посљедње недјеље августа долазе у његово родно мјесто. И док се једни овог великог писца присјећају по његовим дјелима, и ономе што је учинио за српски народ, остали на мало другачије обиљежавају 100 година од његове смрти.

Борбе бикова често су биле један од главних Кочићевих књижевних мотива. Више од пола вијека, у част њему и свим Змијањцима најважнији дио Кочићевог збора је борба бикова. Сви су сагласни у једном - благо које нам је оставио Петар Кочић морамо чувати заувијек.