latinica  ћирилица
28/08/2016 |  10:26 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

"Обустава истраге о нападу на Вучића међудржавни скандал"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да изјава посланика у Представничком дому парламента БиХ Садика Ахметовића да је премијер Србије Александар Вучић у Поточарима "напао сам себе" најбоље говори о бошњачким политичарима у БиХ и оцијенио да је обустава истраге о том нападу невиђен међудржавни скандал.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Мржњом и распаљивањем сукоба не може се градити мир и регионална стабилност. Прошлост не можемо променити, али можемо градити будућност, за то је неопходна озбиљна и искрена политика. Србија је за то спремна, и то није наша слабост како неки мисле, већ велика предност", поручио је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић је подсјетио да је Вучић отишао у Сребреницу на позив из БиХ, што "значи да је држава домаћин дужна да брине о његовој безбједности".

Према Дачићевим ријечима, у Европи је готово незабиљежено да је неки државник нападнут на територији друге земље на чији позив је дошао.

"Треће, где су били домаћини, и Бакир и Садик и остали?", упитао је Дачић и додао да се, неколико дана након тога, Бакир Изетбеговић са домаћином /српским премијером/ Александром Вучићем прошетао мирно Београдом, чиме је "Србија показала шта значи озбиљна држава".

Дачић је упитао да ли је могуће да годину дана након напада и покушаја убиства Вучића за то нико није одговарао.

"Чак се и обустављају истраге о томе. Све то је невиђени међудржавни скандал", указао је Дачић, додавши да српске власти зато основано сумњају да је ријеч о режираном и организованом нападу.

Премијер Србије нападнут је у јулу прошле године након комеморације жртвама злочина у Сребреници. Вучића је, прво вербално, а затим и каменицама, напала група људи у Поточарима.