latinica  ћирилица
28/08/2016 |  09:10 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

Сува Река- Албански екстремисти нису дозволили Србима да прођу (ВИДЕО)

У Мушутишту код Суве Реке поново су се сукобили припадници Специјалне јединице косовске полиције и Албанци који спречавају пролазак групе расељених Срба до порушене цркве Богородице Одигитрије на чијим би темељима требало да буде служена Великогоспојинска литургија.
Мушутиште, Албанци блокирају долазак Срба (Фото: Андрија Игић) -
Мушутиште, Албанци блокирају долазак Срба (Фото: Андрија Игић)

Три аутобуса са око 150 расељених Срба из Мушутишта код Суве Реке, након више од четири сата чекања, вратили су се назад пошто због протеста Албанаца нису успјели да обиђу разрушену цркву Богородице Одигитрије. Локални Албанци, који су блокирали пут, сукобили су се са косовском полицијом. Неколико демонстраната је ухапшено. Каменицама гађани припадници косовске полиције.

Аутобуси са Србима око 12 сати у пратњи кососвке полиције вратили су се из Суве Реке и запутили се према манастиру Зочиште, код Ораховца гдеј су пресјекли славски колач. Са њима су били потпредсједник косовске владе Бранимир Стојановић и министар за повратак Далибор Јевтић, који је рекао да је послата порука Србима да нису добродошли.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да данашњи излив екстремизма и неприкривене мржње према српском народу у Мушутишту свједочи колико је безбједносна ситуација на КиМ запаљива, оцјењујући да су бројни припадници албанске политичке елите најгласнији идеолози мржње и екстремизма на Косову.

Српска листа најоштрије је осудила онемогућавање обиљежавања празника Велика Госпојина расељенима у Мушутишту.
На крају је процијењено да нису створени безбједносни услови да Срби дођу до порушеног манастира гдје су јутрос требали да присуствују литургији.

Локални Албанци, који су блокорали пут Србима према Мушутишту, у неколико наврата сукобили су се са припадницима РОСУ. Више десетина демонстраната је ухапшено, а међу њима је било и повријеђених, а каменицама је погођено и неколико припадника косовске полиције.

Полиција је у самоодбрани употребила и гумене палице, након што су их Албанци засули камењем и другим предметима. Том приликом неколико полицајаца је погођено, а на једног су и физички насрнули.

Албанци, који се противе проласку Срба до разрушене цркве, носе заставе Албаније и узвикују "УЧК" /ОВК/.

У Мушутишту је прије рата било 186 српских домаћинстава, а данас нема ниједног.

Припадници РОСУ раније су деблокирали пут према порушеној цркви Богородице Одигитрије, а у том сукобу полиције и Албанаца повријеђено је неколико полицајаца и албанских екстремиста, док је двадесетак приведено.

Умјесто у Мушутишту, Срби у манастиру Зочиште

Конвој расељених Срба из Мушутишта код Суве Реке није данас добио дозволу косовске полиције за улазак у то село, па ће се причестити и пресјећи славски колач у манастиру Зочиште, умјесто на темељима порушене цркве Богородице Одигитрије,.

Припадници Косовске полицијске службе и РОСУ нису успјели да деблокирају и обезбиједе пут којим су до цркве у Мушутишту требало да прођу расељени Срби у два аутобуса.

Албанци су у центру села истакли пано на коме пише да су Срби починили злочине у Мушутишту и да се не могу вратити, јавио је дописник Срне са лица мјеста.

На табли су истакнута имена 10 Срба који су као претходница требало да се врате у Мушутиште.

Канцеларија ЕУ забринута због инцидента у Мушутишту

Канцеларија Европске уније на Косову изразила је данас забринутост због инцидента у Мушутишту, објављено је на Твитер налогу Канцеларије.

Канцеларија ЕУ је, такође, у коментару одала признање полицији "што је спријечила повреде и материјалну штету".