latinica  ћирилица
27/08/2016 |  18:09 ⇒ 28/08/2016 | 11:48 | Аутор: РТРС

Тужилаштво обуставило истрагу против Мердића (ВИДЕО)

Скандалозна одлука Тужилаштва БиХ - обустављена је истрага против Алмира Мердића из Јелаха, једног од главних осумњичених за напад на предсједника Владе Србије Александра Вучића након комеморације жртвама злочина у Сребреници прошле године.
Напад на Вучића у Поточарима - Фото: Beta/AP
Напад на Вучића у ПоточаримаФото: Beta/AP

Званичници из Србије кажу да је сада јасно да иза напада на премијера Вучића стоје бошњачки политичари у БиХ. За безбједносне стручњаке оваква одлука Тужилаштва БиХ не представља изненађење.

Више од годину дана након напада на српског премијера, не само да нико није осуђен, већ се и осумњичени ослобађају. Упркос доказима, свједоцима и видео снимцима, Тужилаштво није подигло ниједну оптужницу. Зашто је Мердић ослобођен сумње, из Тужилаштва нису образложили. Јасно је, међутим, јавности у Српској и Србији шта се иза тога крије и ко стоји иза покушаја убиства премијера Србије.

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије: Вијест о обустављању истраге против једног од главно осумњичених за прошлогодишњи покушај убиства премијера Александра Вучића у Сребреници показује да, у ствари, бошњачки политичари у БиХ стоје иза овог напада.

За министра рада, запошљавања, борачка и социјална питања Александра Вулина, одлука Тужилаштва служи да се сакрију налогодавци и уклоне трагови.

- Покушај убиства Александра Вучића у Сребреници није био случајан, нити је спроведен без пажљивог планирања, а још мање без политичке позадине и подршке - нагласио је Вулин.

Из Српске поручују да нису превише ни очекивали од Тужилаштва БиХ.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за безбједност БиХ, каже да оваква одлука дубоко вријеђа сваког поштеног грађанина Српске, јер у БиХ постоје повлаштени који могу да направе било које кривично дјело и да за то не буду санкционисани, под условом да припадају одређеном народу у БиХ.

Припадници СИПА крајем јула прошле године привели су Алмира Мердића, Елведина Химзића и Мују Диздаревића из Тешња, осумњичене за напад, али они су након саслушања пуштени. Све ово не изненађује стручњаке за безбједност, јер се није превише ни очекивало од Тужилаштва БиХ.

Џевад Галијашевић каже да Тужилаштво у свом маниру ослобађа лице које је директно учествовало у нападу на премијера Вучића и покушало га линчовати.

Подсјетимо, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ званично је била задужена да обезбјеђује скуп. Полиција Републике Српске са припадницима у цивилу спријечила је могући црни епилог. МУП Српске је 1. априла поднио и извјештај против четири позната и два непозната лица, осумњичена за напад на српског премијера. Званични Београд инсистирао је да се што прије објелодане имена нападача, али то се није догодило.