latinica  ћирилица
27/08/2016 |  10:46 ⇒ 12:02 | Аутор: Независне

Научници открили нове токсине у диму електронских цигарета

Научници су открили нове токсичне хемикалије у диму електронских цигарета, које се стварају честим кориштењем ове, наизглед безопасне алтернативе правим цигаретама.
Електронске цигарете (Фото: Thinkstock) -
Електронске цигарете (Фото: Thinkstock)

Неки људи мисле да су електронске цигарете, које не садрже дуван, сигурније алтернативе правим цигаретама.

Међутим, према новим истраживањима, пушење електронске цигарете излаже људе отровним гасовима који могу да оштете плућа и изазову друге здравствене проблеме.

Хуго Дистејла је хемичар у Лоренс Беркли националној лабораторији у Калифорнији.

Његов тим је недавно пронашао мноштво токсичних хемикалија у диму које стварају електронске цигарете, од којих неке никада раније нису виђене.

"Постоји мишљење да, ако нису безазлене, е-цигарете су ипак много боље од обичних цигарета," каже Дистејла.

Основа алтернативне цигарете је течност у којој се растварају различити укуси. Када се "повуче дим", неки од укуса растварача теку кроз е-цигарете, па прелазе преко једног или више врућих металних калемова, да би течност испаравала у гас.

Таква испарења могу бити јак извор токсичних хемикалија. Једна од њих је никотин и обично се додаје да стимулише нервни систем корисника на исти начин на који то раде дуванске цигарете.

Међутим, нова студија показује да растварачи садрже још више хемикалија које су опасне да се удишу. Ту спадају формалдехид и ацеталдехид. За обе се сматра да могу да изазову рак.

Још једна отровна супстанца је и акролеин, алдехид који може озбиљно да иритира очи и дисајне путеве.

Више топлоте - већа токсичност

Тим истраживача је користио два типа електронских цигарета и три различите течности. Дошли су до закључка да се хемикалије које се налазе у диму мијењају како се цигарета загријева.

То значи да први дим који корисник удахне садржи нешто мање токсичних супстанци од сваког сљедећег дима.

Кроз процес пушења, стварају се скоро 1.000 пута веће емисије опасних једињења које се, на почетку, налазе у растварачима.

Неке електронске цигарете, омогућавају кориснику да измијени напон (снага батерије се користи за загријавање металних калема).  Виши напон ослобађа већу топлоту, а тиме и више токсичних хемикалија.

“Оно што је ново су те промјене у диму у, добро познатим, електронским цигаретама'' каже Маћије Гоневиц, токсиколог у Онколошком институту Розвел Парк у Њујорку.

Гоневиц истиче да су научници сада користили боље аналитичке технике, што је допринијело да пронађу нова једињења у испарењима из оваквих цигарета.

Она укључују и пропилен оксид и глицидол, токсичне супстанце, за које раније истраживачи нису били у стању да докажу у диму е-цигарета.

Послије добијених резултата, научници поручују да су истраживања важна, јер им помажу да схвате шта људи удишу. Најбољи савет је, наравно, да оставите цигарете, било које врсте.