latinica  ћирилица
26/08/2016 |  16:07 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

"Дураковић нити може, нити је спријечио формирање комисије у Сребреници" (ВИДЕО)

Грађани Републике Српске који живе у Сребреници моћи ће да се изјасне на предстојећем референдуму о Дану Републике, као и сви грађани у свим јединицама локалне самоуправе у Српској, изјавио је Срни предсједник Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

На питање Срне да ли ће бити омогућено изјашњавање грађана општине Сребреница на предстојећем референдуму о Дану Републике и која је процедура за формирање комисије за спровођење референдума с обзиром на то да начелник ове општине Ћамил Дураковић одбија да то учини, Каран је појаснио да Закон о референдуму и грађанској иницијативи, осим што даје у надлежност Републичкој комисији, не предвиђа посебну процедуру за формирање комисија за спровођење референдума у градовима и општинама.

С тим у вези, истакао је Каран, Републичка комисија за спровођење референдума је заузела став да је најефикасније да приједлоге за градске и општинске комисије доставе градоначелници, односно начелници.

"Комисија је у допису упућеном свим локалним заједницима представила законске принципе који се односе на чланове општинских и градских комисија, а то су да Комисију за спровођење републичког референдума у општини, односно граду чине предсједник и четири члана који имају замјенике, да су то лица која морају имати бирачко искуство у спровођењу избора, те да такође приликом предлагања предсједника, чланова и њихових замјеника воде рачуна да их предложе из реда политичких странака заступљених у градској, односно општинској скупштини, водећи рачуна о заступљености политичких странака, конститутивних народа и групе Осталих", рекао је Каран.

Према његовим ријечима, Комисија је већ прикупила све приједлоге за градске и општинске комисије о чему ће донијети одговарајућу одлуку на следећој сједници Републичке комисије за спровођење референдума.

"Према томе, јасно је да је Републичка комисија за референдум припремила приједлог предсједника и чланова општинске комисије и за Сребреницу. Дакле, господин Ћамил Дураковић нити је могао, нити јесте спријечио формирање комисије за спровођење референдума на територији општине Сребреница.

Може се само констатовати да је начелник општине Сребреница покушао на овај начин да скупи јефтине политичке поене, те да на овом питању води своју предизборну кампању за локалне изборе 2016. године", истакао је Каран.

Он је навео да обавеза и дужност Сребренице и свих јединица локалне самоуправе јесте да, према закључку Владе Републике Српске, достављају потребне податке Комисији и да обезбиједе просторне, техничке и све друге услове потребне за рад општинске/градске комисије за спровођење референдума и гласачких одбора.

Каран је у изјави Срни најавио да ће Републичка комисија благовремено обавјештавати јавност и све грађане Републике Српске о одржавању референдума.