latinica  ћирилица
25/08/2016 |  13:56 | Аутор: РТС

Намирнице које не могу да се покваре

Рок трајања намирница може да збуни - не само да постоји више датума на паковањима, попут "рока трајања" и "најбоље употребити до" - већ понекад ти датуми могу бити потпуно погрешни.
Шећер и со - Фото: РТРС
Шећер и соФото: РТРС

Међутим, одређене намирнице немају рок трајања јер се уопште не могу покварити.

Мед

Мед има неограничен рок трајања. Може промијенити боју или се кристализовати, али и даље ће бити употребљив за јело. Ако се мед кристализује, једноставно ставите отворену стаклену теглу у топлу воду и мијешајте док се кристали не растопе.

Рижа

Осим меда, рок трајања нема ни рижа, врло корисна намирница са Далеког Истока. Чак и ако се на кутији налази дебели слој прашине, рижа ће унутра бити једнако добар као и онога дана кад је купљена. То важи за све типове риже: дугог и кратког зрна, бијелу, басмати... Али, не и за смеђу рижу, која је због већег удјела уља склонија кварењу. Једино на шта мора да се пази код складиштења риже је да се чува од инсеката.

Со

Осим меда и риже, велику примјену у домаћинствима има кухињска со, без које многи људи не би могли да замисле живот. Со, била морска или камена, не може да се поквари и заувијек остаје свјежа и употребљива.

Шећер

Шећер је такође једна од намирница која се не може покварити, али је код њега проблем што може да постане тврд као камен. Шећер се неће никада покварити јер не подржава развој бактерија. Једино на што морате пазити је да га држите подаље од влаге и инсеката.

Инстант кафа

Инстант кафу у фрижидеру можете да чувате заувијек и то без обзира на то да ли је паковање отворено или не.

Жестока пића

Ормарић са жестоким пићем обично је нешто што се преноси са генерације на генерацију, али не морате да бринете о квалитету пића. Временом пића могу незнатно промијенити арому, али то већина људи и не осјети.

Бијело сирће

Бијело сирће је још једна од намирница за чији се рок трајања не треба бринути. Наиме, бијело сирће може трајати вјечно. Осим велике примјене у јелима, тачније за различите салате, значајну примјену има и као средство за чишћење.