latinica  ћирилица
22/08/2016 |  18:58 ⇒ 19:00 | Аутор: Б92

Коланђело: Саберите се и стигните нас

Предсједник Кошаркашког савеза САД Џери Коланђело послао је поруку остатку свијета да коначно достигне његову селекцију.
Џери Коланђело - Фото: Getty Images
Џери КоланђелоФото: Getty Images

Американци су у Рио де Жанеиру освојили треће узастопно, а укупно 15. олимпијско злато убједљивом побједом против Србије, као прије двије године у финалу Свјетског првенства.

"Неко ми је рекао: "Требало би да играте са четворицом", ја сам одговорио: "Не, можда би остале земље требало да се саберу и постану конкурентни. Ја живим за кошарку. То је други најпопуларнији спорт на свијету. Што је кошарка занимљивија на међународном нивоу, тим боље. Ми помажемо свјетској кошарци 50 година. Научили смо свијет овој игри. Научили смо њихове тренере. Погледајте колико страних играча је у НБА лиги и нашим колеџима. То ми радимо. Желимо да други повећају свој ниво", рекао је Коланђело.

Американци су освојили медаљу на свих 18 олимпијских турнира на којима су наступили, без злата су остали само 1972. послије чувеног финала са СССР, те 1988. и 2004. када су били трећи. Немају медаљу ни из Москве 1980. јер је САД бојкотовала Игре у СССР због "Хладног рата".

САД доминира свјетском кошарком пуних десет година, од пораза од Грчке у полуфиналу Мундобаскета 2006. Од тада су освојили поменута три олимпијска злата, те двије титуле првака свијета.