latinica  ћирилица
18/08/2016 |  07:48 ⇒ 08:11 | Аутор: Блиц

НАСА нуди милион долара творцу робота за мисију на Марс (ВИДЕО)

НАСА је расписла конкурс за такмичење вриједно милион долара, у којем ће бити направљен робот који ће бити астронаутов асистент у мисији на Марсу.
Међународна свемирска станица - Фото: Screenshot/YouTube
Међународна свемирска станицаФото: Screenshot/YouTube

У тексту конкурса НАСА охрабрује иноваторе да програмирају Р5 у виртуелном свијету са вјештинама комуникације, поправке сломљеног соларног дијела и идентификовања и поправке цурења у свемирској станици.

НАСА увелико ради на формирању тима који ће направити робота Робонаут 5 (Р5) са серијом опција које би могле сачувати животе астронаута у свемиру.

Научници ове аагенције су развили робота за услове на Земљи уз помоћ хидраулике, али та технологија не може да поднесе нижу температуру од смрзавања и немилосрдно окружење планете као што је Марс.

Р5 је направљен од еластичне технологије умјесто хидрауличне, што је нови начин рјешавања проблема рада у свемиру.

Рад на овом пројекту НАСА је започела 1996. године, а један од робота ради на Међународној свемирској станици. Експерти вјерују како би се ови нови роботи једног дана могли да се користе у опасним окружењима наше планете, гдје људи и роботи направљени за Земљу сада нису у могућности да путују.

Сваки тим који буде учествовао у такмичењу мораће да ријеши посљедице олујне прашине која наноси штету окружењу Марса, а самим тим би направила проблем и евентуалном станишту људи који би населили ову планету.

Ови роботи би требало да могу да опстану на удаљеним планетама и опасним мјестима, као и да све припреме за долазак астронаута: услове за одржавање живота, комуникацију и соларну апаратуру и да ураде прелиминарна научна истраживања.

Финалисти конкурса ће бити објављени у децембру, а рад на роботу ће почети у јануару 2017. године. Побједници ће бити проглашени крајем јуна у Свемирском центру Хјустон.