latinica  ћирилица
16/08/2016 |  20:50 | Аутор: vecernjenovosti

Жене чешће пате од несанице

Припаднице љепшег пола чешће пате од несанице, показују подаци извјештаја Америчког сектора за здравље.
Несаница (фото:narodnilijek.com) -
Несаница (фото:narodnilijek.com)

Стручњаци објашњавају да, осим што на инсомнију утичу болест, стрес, депресивна расположења и тежак посао, постоји још разлога због којих су јој даме склоније.

Хормони

Жене и мушкарци имају различите нивое естрогена и прогестерона, који код припадница љепшег пола додатно варирају током менструалног циклуса. Љекари вјерују да ове хормоналне измјене утичу на спавање. Крварење, грчеви, осјетљивост груди и промјене у расположењу чине да жене теже тону у сан.

Друго стање

За вријеме трудноће оне често лоше спавају због физичке неудобности или повећане потребе за мокрењем која омета сан. Код неких се јавља и синдром немирних ногу због хормоналних промјена и нижег нивоа гвожђа, па жене све вријеме несвјесно помјерају доње екстремитете.

Беба

Када се дијете роди, готово је са спавањем док не порасте. Чак и када малишани ухвате нормалан ритам сна, мајке се и даље буде. Имају мајчинске уши, не спавају више дубоко јер су научиле да одговарају на плач или позив дјетета.

Менопауза

Ноћна знојења, промјене расположења и благе депресије током менопаузе могу да учине ноћи врло непријатним за жене. Умјесто да се одморе, још им је теже када падне мрак.