latinica  ћирилица
16/08/2016 |  07:39 ⇒ 08:00 | Аутор: Блиц

У близини Стоунхенџа ископан његов "дрвени близанац"

Стоунхенџ има веома блиског комшију, дрвеног ривала огромних размјера, који је био сахрањен хиљадама година недалеко од познате свјетске баштине. Данас, захваљујући археолошким ископавањима, прича о брату близанцу може да буде откривена први пут.
Ходочашће на Стоунхенџу - Фото: АП
Ходочашће на СтоунхенџуФото: АП


Значајано ново откриће, указује на то да је Стоунхенџ изграђен у вријеме интензивних верских и политичких ривалстава.

Само три километра сјевероисточно од свјетске баштине, у важном археолошком комплексу "Durrington Walls", истраживачи су открили ископавањем дрвени комплекс, пречника чак 500 метара, који је сачињен од великих дрвених стубова постављених у кружни облик.

Најзначајније откровење је да ово дрвено откриће није никада било у потпуности завршено. Научници сматрају да је само неколико мјесеци или годину након изградње, дошло до драмтичних вјерских промјена, као и политичких праваца.

Чак 200-300 стубова дужине око 7 метара су намјерно подигнути вертикално из својих дубоких рупа у којима су били поставлљени. У року од неколико мјесеци, рупе су намјерно затрпане блоковима и насипима налик уситњеној креди.

Двије рупе су у потпуности откопане и на дну једне је пронађен ашов који су праисторијски људи случајно закопали. То наговјештава ритуално закопавање прошлости.

Откриће је веома значајно јер се наводна вјерска промјена десила у слично вријеме када је трансформисан тада Стоунхенџов највећи круг у знатно мањи, онај који се данас сматра највећим.

Ова промјена, може директно и индиректо да се повеже и са доласком нове културе на подручје Британије, тзв. културе звонастих пехара.

Промјене које су се дешавале на овој новооткривеној ископини представљају кључни елемент британске историје и културе, дио транзиције из доба неолита у бронзано доба.

Обично је тешко утврдити вјерске и друштвене сукобе и ривалитете из тог доба, али ово откриће савременом свијету даје јединствену прилику да истражује до сада сакривене аспекте прошлости.