latinica  ћирилица
15/08/2016 |  09:49 | Аутор: Блиц

Фелпс изједначио рекорд Леониде с Родоса стар 2.168 година

Амерички пливач Мајкл Фелпс је освајањем 12 појединачних златних медаља изједначио рекорд стар 2.168 година који је поставио Леонида с Родоса.
Леонида са Родоса и Мајкл Фелпс (Фото: : pcwallart.com, www.fhw.g) -
Леонида са Родоса и Мајкл Фелпс (Фото: : pcwallart.com, www.fhw.g)

Према предању, Леонида је важио за најбољег атлету у вријеме одржавања такмичења прије нове ере.

Потпуно је бесмислено правити поређење између античког и садашњег времена, разлика је у 2.000 година (да не причамо о опреми, модерној медицини, наградама...), али је занимљиво да је више од 2.000 година овај рекорд био на снази.

Леонида је у своје вријеме, на првим Олимпијским играма на којима је учествовао (164. године прије нове ере), освојио три златне медаље у три тркачке дисциплине, од којих су у једној такмичари носили шљем и штит. Дисциплине у то вријеме биле су - спринт (око 200 метара), потом двоструко дужа релација (око 400 метара) и најзахтјевнија трка на 400 метара са штитом, шлемом и оружјем.

Исти резултат понавио је на наредна три такмичења (160. године пне, 156. године пне и 152. године пне). На сваком такмичењу је освајао по три медаље, а према подацима сачуваним из тог времена за Леониду с Родоса се говорило да је "тркач какав се још није родио".

С обзиром на то да Фелпс (31) има још две дисциплине (100 метара делфин и 200 метара мјешовитим стилом), можда ће и овај рекорд срушити.