latinica  ћирилица
14/08/2016 |  11:29 ⇒ 15/08/2016 | 07:43 | Аутор: РТРС

Додик: Референдум о издвајању Сребренице неизводљив (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је Сребреницу. Дошао је да грађанима поручи да ова општина остаје у Српској. Она је територијално њен дио и нема говора о њеном издвајању.
Милорад Додик, предсједник РС у Сребреници (Фото: Тwiter) -
Милорад Додик, предсједник РС у Сребреници (Фото: Тwiter)

На трибини "Ријеч предсједника", Додик је поручио да је важно одржати стабилност и мир. Заједнички кандидат српских странака, зато ће имати обавезу да брине о Сребреничанима свих националности.

Позвао је грађане да изађу на референдум о Дану Републике Српске, јер је она створена прије ратних дешавања и срамног референдума на коме су Срби прегласани, и као таква је и у Дејтону, поручио је Додик. 

Нема приче о издвајању Сребренице из Републике Српске. Она је дио наше територије, што је потврђено и у Дејтону - јасан је био предсједник Додик у Сребреници.

- Приче бошњачких политичара о референдуму, обично су политиканство. Сребреница не може из Републике Српске док Влада не донесе одлуку, а ја не потпишем. Ја то нећу никада учинити. Нема тог начина којим би Република Српска прихватила било какво издвајање Сребренице из Републике Српске и то је одговор на све те квази-политичке, недозреле иницијативе - рекао је Додик.

Српски политички корпус у Сребреници успио је да се окупи око једног кандидата на локалним изборима, а ако побиједи, Младен Грујичић мора да води бригу о свим грађанима без обзира на националну припадност, нагласио је Додик.

- И да се на тај начин креира једна нова димензија локалне власти у Сребреници која неће бити усмјерена против било кога и која ће тежити да буде објективна, а не као до сада да се према српском становништву овдје, од стране локалне власти, злоупотребљава свака врста помоћи, међународне и сваке друге па и ове из Србије. Могло се чути да покушавају, односно користе или су уврстили пројекте као што су мостови који воде до викендице Ћамила Дураковића и нигдје више, а да се српским селима не може прићи прекопаним путевима - рекао је Додик.

Заједнички кандидат српских странака за начелника општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је вријеме да начелник Сребренице буде Србин.

- Овдје је вријеме да начелник буде Србин, не зато што је Србин већ што се овдје нешто мора промијенити, да би сви људи боље живјели, не само Срби него и Бошњаци, јер је Сребреница и бошњачки и српски град, али припада Републици Српској - рекао је Грујичић.

Додик у Сребреници (Фото: Тwiter)

Бројни грађани дошли су данас да чују предсједника Републике. Након више политичких манипулација, данашњим порукама су охрабрени.

Предсједник је позвао грађане да 25. септембра изађу на референдум о дану Републике. И поред притисака, увјерава, референдум ће бити одржан, а прву сједницу Комисија за спровођење референдума одржаће већ сутра у Бањалуци. У тврдњу америчке амбасадорке Морин Кормак, да се референдуму противи америчка Влада, Додик не вјерује.

- А да је америчка влада имала на дневном реду питање `Да ли ћемо подржати референдум у Републици Српској или нећемо`- то је прича само за наивне. То она /Кормак/ може неком другом, мање упућеном, да прича. Евидентно је да је америчка амбасада њеним доласком искључиво у функцији бошњачке политике у БиХ и да није у функцији заштите и помирења - нагласио је Додик.

Ни одлука Уставног суда БиХ, ни бошњачки политичари, а ни поједине амбасаде, не могу спријечити одржавање референдума о Дану Републике, поручио је предсједник Додик. Ако се сад повучемо, сутра ће, каже, на дневни ред доћи промјена назива Република Српска. 

Транскрипти доказ прислушкивања

Предсједник Додик изјавио је да појава транскрипата његових телефонских разговора у јавности указује на то да је његов телефон прислушкиван и да не зна да ли за то постоји налог.

Ако је и постојао налог, каже Додик, онда се поставља питање откуд транскрипти разговора у јавности. Подсјећа да се, према Закону, транскрипти могу употријебити искључиво у судском процесу и на суду и да, на тај начин, не могу бити злоупотријебљени у јавности. 

- Апсолутно стојим иза свега што сам било коме и када рекао телефоном или на било који начин. Не мислим да је то било какав доказ за инкриминације, барем оно што сам могао да прочитам у медијима. Оно што сам прочитао у медијима представља интерпретацију тога и говори о убацивању неких ствари које уопште нису дешавале. Значи да неко креира или дописује онако како њему одговара у настојању да, пошто нису нашли никакве доказе у вези са свим оним причама, путем транскрипта произведу причу какву су произвели са Фахрудином Радончићем. Отприлике, видите, као нека правда. Каква правда када је пуно неправде? Институције правосуђа су пуне неправде, политичких интервенција и политичких налога. То је оно против чега се морамо борити - рекао је предједник Српске.

Милорад Додик у Сребреници (Фото: Тwiter)

Милорад Додик, предсједник РС у Сребреници - јавна трибина(Фото: Тwiter)

Милорад Додик, предсједник РС у Сребреници - јавна трибина(Фото: Тwiter)

Милорад Додик, предсједник РС у Сребреници - јавна трибина(Фото: Тwiter)

Милорад Додик, предсједник РС у Сребреници - јавна трибина(Фото: Тwiter)

Милорад Додик у Сребреници