latinica  ћирилица
12/08/2016 |  16:40 ⇒ 16:42 | Аутор: РТС

Гренландска ајкула може да живи четири вијека!

Огромнa, спорa грабљивица из хладних дубина Атлантског океана можда представља најстаријег кичмењака на планети, са животним вијеком од невјероватних 400 година.
Гренландска ајкула може да живи четири века! - Фото: РТС
Гренландска ајкула може да живи четири века!Фото: РТС

Њен изузетно спор раст – око центиметар годишње – довео је научнике до закључка о њеном дугом животном вијеку, а недавно истраживање први пут је објављено у часопису Гренланд шарк.

Дански морски биолог Јулије Нилсен истиче да је радиокарбонска анализа очног сочива ајкуле утврдила да најстарија од 28 ајкула које су проучаване, има вјероватно око 392 године.

Запањујуће је да женке нису достигле сексуалну зрелост до 134. године. Дужине пет и по метара, она је једна од највећих месождера међу ајкулама.

Нилсен, који је тренутно на докторским студијама Универзитета у Копенхагену и који је водио истраживање објављено у часопису Сајенс, наглашава да би резултати требало тој ајкули да донесу заслужено поштовање.

„Ова врста је потпуно занемарена, а само неколико научника у свијету радило је са том врстом. Наши резултати показују да би, иако је неизвесност велика, требало узети у обзир да је ријеч о најстаријем кичмењаку на свијету“, додаје Нилсен, нагласивши да је кичмењак са најдужим животним вијеком до сада био гренландски кит, чији је животни вијек дуг 200 година.

Гренландске ајкуле имају дебело издужено тијело, округли нос, релативно мало леђно пераје, кожу попут шмиргле, сиве или црно-браон боје. Спори су пливачи и скоро су слијепе, али су способни ловци, једу рибу и морске сисаре.